Rok MihevcRok Mihevc

Kako (od)žalovati izgubo bližnjih?

Slovenija | 01.11.2013, 17:12

Prav v dneh okrog 1. novembra, ko obiskujemo grobove naših najdražjih, se nam še pogosteje pojavlja vprašanje, kako se soočiti z izgubo najbližjih in kako poteka proces žalovanja.

Pri žalovanju nam bo v pomoč knjiga Žalovanje – moč in upanje ob izgubi ljubljenega človeka. Knjiga vodi skozi posamezna obdobja žalovanja in krepi upanje za novo življenje. Prikaže posamezne faze žalovanja, ki so normalne ob vsaki izgubi in bo zato dragocena pomoč v času žalovanja ob izgubi najbližjih.

Knjiga Kaj se zgodi po smrti? se sooča s pogostimi vprašanji v zvezi z življenjem po smrti. O življenju onstran groba, o mogočem stiku z umrlimi, o reinkarnaciji ali vstajenju. Avtor išče odgovore o življenju in smrti v Svetem pismu in nauku Cerkve.

Zbirka kratkih zgodb, zbranih v knjigi Obrisal bo solze z njihovih oči, skuša biti pomoč žalujočim. Dragocenost te knjige je, da išče razloge za novo upanje in želi ljudem pomagati, da bi se po izgubi najdražjih znova soočili z življenjem. Zdravnica Metka Klevišar, ki se ukvarja tudi z ljudmi, ki žalujejo, je o tej knjigi zapisala: "Večkrat me kdo vpraša, katero knjigo bi priporočila, da jo podarijo človeku, ki žaluje. Prav nobene knjige tako ne priporočam. Samo osebni stik in poslušanje. S to knjigo zgodb pa je malo drugače. Upala bi si jo dati vsakemu žalujočemu. Lahko jo odpre kjerkoli. Vse zgodbe v knjigi pa so zgodbe konkretnih ljudi. … V knjigi se mi zdijo izredno dragoceni citati iz Svetega pisma in vsa navedena mesta v Svetem pismu, kjer je govora o žalovanju. Vse to je lahko ljudem v veliko pomoč."

To je prva knjiga v zbirki Zgodbe za dušo – Nova serija.

Knjiga Zgodbe za pogum je podobna knjigi Obrisal bo solze z njihovih oči. V njej je zbirka zgodb, ki bodo vlivale pogum. Tudi ob izgubi najbližjih.

Iskreno sožalje je drobna knjižica s fotografijami in spodbudnimi mislimi, ki jo bodo ljudje lahko darovali žalujočim. Lahko jo tudi pošljejo po pošti, saj jo lahko vložijo v kuverto.

Zgodba o zlati harfi je drobna knjižica z ilustracijami, ki s pomočjo zgodbe ovrednoti človeško bolečino in izgubo.

Vse knjige so izšle pri založbi Ognjišče. Več o njih si lahko ogledate na spletni strani: http://knjigarna.ognjisce.si/

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...