Rok MihevcRok Mihevc

Ob vseh svetnikih – knjigi o svetnikih

Slovenija | 31.10.2013, 18:26

1.novembra je praznik vseh svetih, tistih pokojnih, ki so pri Bogu, jih pa Cerkev ni uradno razglasila za svetnike. Prav ta praznik nam ponuja razmišljanje o svetosti, pa tudi o svetnikih. Pri tem nam bo lepa spodbuda knjiga Leona Oblaka Sto svetnikov v sonetih, ki je izšla pri založbi Ognjišče.

Knjigo je napisal Leon Oblak, doktor znanosti in profesor na ljubljanski univerzi, ki je v krščanski kulturni prostor vstopil kot avtor duhovno-ritmične glasbe. Njegova besedila za popevke so prejela več nagrad., njegov pesniški prvenec, sonetni venec Pasijon Mengore (2010), pa je bil razprodan, prav tako tudi ponatis.

Pesniška zbirka Sto svetnikov in svetnic v sonetih je doslej njegovo najobširnejše literarno delo. V njej je pesnik dokazal, da skozi svetnika res sije sonce. Upoštevajoč stroga merila stalne pesniške oblike, je v kvartetnem delu soneta izrisal lastnosti in dejanja posameznih svetih osebnosti, v tercetah pa sprožil pomensko puščico v bralčevo zavest; sto zgledov svetosti in sto vodil za življenje.

Sto sonetov o svetnikih in svetnicah je Oblak napisal da bi ob njih ljudje razmišljali, kako so živeli ti, ki so dosegli čast oltarja, in skušali iz njihovih dejanj razbrati, kaj ima sijaj, ki za vedno ostane.

O prazniku vseh svetih pa izide tudi druga knjiga o svetnikih: Svetniki sveti svetilniki. Namenjena je sicer predvsem otrokom, bo pa tudi odraslim ponudila veliko informacij ter spodbud. Besedilo za knjigo je napisala Berta Golob, z ilustracijami, ugankami in drobnimi iskricami pa obogatila Silva Karim. »Svetniki so sveti svetilniki, jaz pa nisem niti kresnička,« razlaga otrokom boter Florjan, ki stanuje na robu vasi in je opisan v knjigi. Otroci ga radi obiskujejo, on pa jim pripoveduje o svojem življenju, v pripoved vpleta tudi svetnike in kuštravim glavicam razloži, komu so določeni svetniki zavetniki. Predstavi jim tudi življenje dvanajstih svetnikov od domačih (Anton Martin Slomšek, Lojze Grozde, Sveta Ema) do tujih (sv. Miklavž, Sv. Jurij, sv. Martin, sv. Frančišek Asiški, don Bosko, Bernardka Lurška …).

Več o knjigah si lahko ogledate na spletni strani: http://knjigarna.ognjisce.si/

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...