Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Pobudniki Peticije proti davku na nepremičnine (foto: OZS)
Pobudniki Peticije proti davku na nepremičnine

Peticija proti davku na nepremičnine

| 04.11.2013, 11:09

Na spletu je že mogoče oddati podpis pod Peticijo proti davku na nepremičnine. Pobudniki peticije, predstavniki podjetnikov, kmetov, občin, več združenj ter Slovenske ljudske stranke in Liberalne gospodarske stranke pričakujejo, da se bo pod peticijo v tednu dni podpisalo več desettisoč ljudi, in tako vladi poslalo jasen signal, da se ne strinjajo z uvedbo davka na nepremičnine.

Pobudniki peticije so objavili tudi že datuma dveh javnih tribun. Prva bo že danes, 4. novembra, ob 17. uri v restavraciji Gaj v Mozirju, druga pa jutri v torek, 5. novembra, ob 17. uri na Območni obrtno-podjetniški zbornici v Celju. Javne tribune naj bi do konca tedna pripravili še v več krajih po Sloveniji.

Pobudniki peticije so enotni, da predlog Zakona o davku na nepremičnine pomeni tiho nacionalizacijo slovenskega podeželja, uničuje konkurenčna slovenska gospodarstva temelječa na podjetništvu, obrtništvu in kmetijstvu, ogroža mirno starost starejšim lastnikom nepremičnin z nizkimi prejemki, ki so v preteklosti že nekajkrat plačali davke za te nepremičnine, odvzema finančno avtonomijo občin ter vzpostavlja grobo centralizacijo Slovenije. Ob tem še dodajajo, da je namera o uvedbi Davka na nepremičnine še en v nizu napačnih ukrepov vlade, ki ogroža vse državljane Slovenije.

Prvopodpisani pod peticijo predsednik SLS Franc Bogovič, je že prejšnji teden obljubil, da bodo še ta teden pripravili tudi oceno o ustavni presoji predlaganega zakona, izključena pa ni niti možnost protestov proti uvedbi novega davka.

Peticijo lahko podpišete na posebni spletni strani, kjer najdete tudi informacije o javnih tribunah in lokacijah, kjer pobudniki zbirajo podpise po običajni papirnati poti.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.