Damijana Medved
Matej Kržišnik
Alen Salihović
Prijatelji in poslušalci Radia Ognjišče na Vejni (foto: Izidor Šček)
Prijatelji in poslušalci Radia Ognjišče na Vejni

Nadškof Uran na srečanju PRO: Gospod izbira tisto, kar je majhno in nemočno, da bi osramotil tisto, kar je veliko in mogočno

08.09.2013, 16:17

Na Vejni nad Trstom so se na mali šmaren srečali poslušalci in prijatelji Radia Ognjišče. Molitev, slovenska pesem in iskrena prošnja so danes odmevali v tamkajšnjem Marijinem svetišču. Marija je naša mati, kraljica miru in večna spremljevalka, je poudaril upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran, ki je daroval sveto mašo. Njegovim besedam je prisluhnilo več kot 600 romarjev. Slovesna sveta maša je bila tudi sklep kolesarskega romanja radijskih sodelavcev Od Marije k Mariji. Na to je v nagovoru spomnil tudi nadškof Uran.

Tam, kjer je Marija, smo vsi doma, je ob začetku svete maše dejal glavni in odgovorni urednik našega radia msgr. Franci Trstenjak. "Torte in rož, ji nismo prinesli. Prinesli pa smo ji svoje srce, ker želimo, da bi nam ga onapomagala preoblikovati, da bi se spreobrnilo, da bi postalo znova podobno Božjemu, da bi imelo Marijin pečat." Msgr. Trstenjak je še dejal, da če želimo, da zavlada mir mora najprej ta zavladati v nas.

Cerkev Marije kraljice in matere nad Trstom je bila polna do zadnjega kotliča, verniki so zbrano prisluhnili besedam nadškofa Alojza Urana. Ta je v nagovoru najprej spomnil na včerajšnjo molitev za mir h kateri je vse spodbudil papež Frančišek. "Sveti oče ve, kakšne so možnosti, kaj je v ozadju vsega tega dogajanja, zato v Svetem Duhu prosi vse nas, ves svet, da bi zares delali in prosili za mir. Kajti če se sproži svetovni spopad, v teh razmerah, s temi sredstvi uničevanja, ki jih je človek naredil za uničevanja drugih, potem lahko končamo celoten razvoj človeške rase," meni nadškof Uran.

Molitev križevega pota pred sveto mašo
Molitev križevega pota pred sveto mašo © Izidor Šček

Nato je spregovoril o svetišču na Vejni. "To je mesto, kjer je bilo predvideno svetišče, nekako še središče slovenskega življa, najbolj zahodnega dela slovanskega etničnega prostora, zato so se tržaški Slovenci in sploh Slovenci v zamejstvu pod vodstvom uglednih duhovnikov, gospoda Jakoba Ukmarja, ki je tudi kandidat za blaženega, msgr. Alojza Škerlja in nekaterih ostalih, obrnili na tedanjega beneškega patriarha, poznejšega papeža Janeza XIII. Bili so prijatelji. Razložili so, kako bi to svetišče, če bi imelo takšen prizvok, polno bolečine za slovenski narod, ki se že skozi stoletja bori za svoj obstoj. Sveti oče Janez XIII. je tako odločil, da bo to svetišče posvečeno Mariji Kraljici in Materi," je pojasnil.

Sveto mašo je daroval upokojeni nadškof Alojz Uran
Sveto mašo je daroval upokojeni nadškof Alojz Uran © Izidor Šček

Omenil je tudi krizo Cerkve na Slovenskem, ko je bila večina slovenskih nadškofov odstranjena iz domovine. "Prepričan sem bratje in sestre, da lahko v sebi utrdimo to zavest, da je tudi to dogajanje, tako v Cerkvi na Slovenskem kot na splošno v naši domovini, vključeno v nek širši Božji načrt, ki ga ne moremo popolnoma razumeti, lahko pa zaupamo, da bo On vse naše žrtve in molitve ter predvsem poglobitev naše vere vključil v rešitev našega naroda ter prav tako v dobro vseh ostalih narodov in ljudstev."

Nadškof Uran je dejal, da je Bog svetu podaril največ kar je lahko, svojega Sina preko katerega nam želi pokazati pot v večno življenje. "Gospod izbira tisto, kar je majhno in nemočno, da bi osramotil tisto, kar je veliko in mogočno. In danes imamo pred seboj Marijo, našo mater in kraljico."

Srečanje prijateljev in poslušalcev Radia Ognjišče, na katerega se je iz Slovenije popeljalo kar sedem avtobusov se je na ploščadi pred cerkvijo, ki ponuja tudi čudovit pogled na slovenski zaliv sklenil s prijetnim druženjem.

Celotni pridigi nadškofa Alojza Urana lahko prisluhnete v posnetku oddaje PRO.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem, Srečanja PRO, Dogodki

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Koronavirus (photo: Pixabay) Koronavirus (photo: Pixabay)

Laž - potvorjenost, nepristnost, narejenost

»Láž - zavestno neresnična izjava z namenom zavajati v zmoto: kar ne ustreza resnici: potvorjenost, nepristnost, narejenost.« Tako je beseda laž razložena v Slovarju slovenskega knjižnega jezika. ...

Najlepša kozmetika je nasmeh na maminem obrazu  (photo: PixaBay) Najlepša kozmetika je nasmeh na maminem obrazu  (photo: PixaBay)

Marko Juhant: Sinovi imajo radi urejene mame

Potrpežljivost je znak spoštovanja drugega. Res je, veliko govorimo tem, da otroke spoštujemo, da imajo svoje pravice in podobno . V resničnem življenju pa se to pokaže na zelo preprost način. Jim ...

Dr. Aleš Maver (photo: STA) Dr. Aleš Maver (photo: STA)

Abstinenčna kriza po oblasti na levi

O mandatarskih igrah, ki so povezane s kandidaturo predsednika DeSUS-a Karla Erjavca za predsednika vlade, smo govorili v tokratni oddaji Spoznanje več, predsodek manj. Voditelj Jože Bartolj je ...