Mateja Subotičanec
Jakob Čuk
Petra Stopar
Prijatelji in poslušalci Radia Ognjišče na Vejni (foto: Izidor Šček)
Prijatelji in poslušalci Radia Ognjišče na Vejni

Nadškof Uran na srečanju PRO: Gospod izbira tisto, kar je majhno in nemočno, da bi osramotil tisto, kar je veliko in mogočno

08.09.2013, 16:17

Na Vejni nad Trstom so se na mali šmaren srečali poslušalci in prijatelji Radia Ognjišče. Molitev, slovenska pesem in iskrena prošnja so danes odmevali v tamkajšnjem Marijinem svetišču. Marija je naša mati, kraljica miru in večna spremljevalka, je poudaril upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran, ki je daroval sveto mašo. Njegovim besedam je prisluhnilo več kot 600 romarjev. Slovesna sveta maša je bila tudi sklep kolesarskega romanja radijskih sodelavcev Od Marije k Mariji. Na to je v nagovoru spomnil tudi nadškof Uran.

Tam, kjer je Marija, smo vsi doma, je ob začetku svete maše dejal glavni in odgovorni urednik našega radia msgr. Franci Trstenjak. "Torte in rož, ji nismo prinesli. Prinesli pa smo ji svoje srce, ker želimo, da bi nam ga onapomagala preoblikovati, da bi se spreobrnilo, da bi postalo znova podobno Božjemu, da bi imelo Marijin pečat." Msgr. Trstenjak je še dejal, da če želimo, da zavlada mir mora najprej ta zavladati v nas.

Cerkev Marije kraljice in matere nad Trstom je bila polna do zadnjega kotliča, verniki so zbrano prisluhnili besedam nadškofa Alojza Urana. Ta je v nagovoru najprej spomnil na včerajšnjo molitev za mir h kateri je vse spodbudil papež Frančišek. "Sveti oče ve, kakšne so možnosti, kaj je v ozadju vsega tega dogajanja, zato v Svetem Duhu prosi vse nas, ves svet, da bi zares delali in prosili za mir. Kajti če se sproži svetovni spopad, v teh razmerah, s temi sredstvi uničevanja, ki jih je človek naredil za uničevanja drugih, potem lahko končamo celoten razvoj človeške rase," meni nadškof Uran.

Molitev križevega pota pred sveto mašo
Molitev križevega pota pred sveto mašo © Izidor Šček

Nato je spregovoril o svetišču na Vejni. "To je mesto, kjer je bilo predvideno svetišče, nekako še središče slovenskega življa, najbolj zahodnega dela slovanskega etničnega prostora, zato so se tržaški Slovenci in sploh Slovenci v zamejstvu pod vodstvom uglednih duhovnikov, gospoda Jakoba Ukmarja, ki je tudi kandidat za blaženega, msgr. Alojza Škerlja in nekaterih ostalih, obrnili na tedanjega beneškega patriarha, poznejšega papeža Janeza XIII. Bili so prijatelji. Razložili so, kako bi to svetišče, če bi imelo takšen prizvok, polno bolečine za slovenski narod, ki se že skozi stoletja bori za svoj obstoj. Sveti oče Janez XIII. je tako odločil, da bo to svetišče posvečeno Mariji Kraljici in Materi," je pojasnil.

Sveto mašo je daroval upokojeni nadškof Alojz Uran
Sveto mašo je daroval upokojeni nadškof Alojz Uran © Izidor Šček

Omenil je tudi krizo Cerkve na Slovenskem, ko je bila večina slovenskih nadškofov odstranjena iz domovine. "Prepričan sem bratje in sestre, da lahko v sebi utrdimo to zavest, da je tudi to dogajanje, tako v Cerkvi na Slovenskem kot na splošno v naši domovini, vključeno v nek širši Božji načrt, ki ga ne moremo popolnoma razumeti, lahko pa zaupamo, da bo On vse naše žrtve in molitve ter predvsem poglobitev naše vere vključil v rešitev našega naroda ter prav tako v dobro vseh ostalih narodov in ljudstev."

Nadškof Uran je dejal, da je Bog svetu podaril največ kar je lahko, svojega Sina preko katerega nam želi pokazati pot v večno življenje. "Gospod izbira tisto, kar je majhno in nemočno, da bi osramotil tisto, kar je veliko in mogočno. In danes imamo pred seboj Marijo, našo mater in kraljico."

Srečanje prijateljev in poslušalcev Radia Ognjišče, na katerega se je iz Slovenije popeljalo kar sedem avtobusov se je na ploščadi pred cerkvijo, ki ponuja tudi čudovit pogled na slovenski zaliv sklenil s prijetnim druženjem.

Celotni pridigi nadškofa Alojza Urana lahko prisluhnete v posnetku oddaje PRO.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem, Srečanja PRO, Dogodki

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Alojz Uran (photo: Rok Mihevc) Nadškof Alojz Uran (photo: Rok Mihevc)

Prva obletnica smrti nadškofa Alojza Urana

Pred letom dni se je prav na veliko soboto od nas poslovil upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran. Ob tej obletnici je bila načrtovana sveta maša v ljubljanski stolnici, da bi se je lahko ...

Dijakinje z videom sporočajo, da zmoremo.  (photo: Osebni arhiv) Dijakinje z videom sporočajo, da zmoremo.  (photo: Osebni arhiv)

Dijaki sporočajo: Zmoremo!

Na Radio Ognjišče je pisala dijakinja Gaja Viler, ki obiskuje program predšolske vzgoje na Srednji šoli v Izoli. Pred tretjo ustavitvijo javnega življenja, zaradi upočasnitve širjenja virusa, so s ...

Bo še slišati slovensko govorjeno besedo? (photo: ARO) Bo še slišati slovensko govorjeno besedo? (photo: ARO)

Zgodba o krvosesih in birokratih. In virusu.

Vsak človek v življenju doživi kaj izjemnega ali nenavadnega, kar ga nato spremlja vse nadaljnje dni. V spominu se počasi utapljata prva in druga svetovna vojna, vedno manj je tudi pričevalcev o ...

Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay) Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay)

Kristjani in cepljenje?

Cepljenje predstavlja ta trenutek eno najpomembnejših in vročih vprašanj, s katerim se ukvarjajo vlade, zdravstvena ministrstva in posamezniki po vsem svetu. Na začetku leta je kazalo, da bomo z ...

S. Nikolina (photo: Izidor Šček) S. Nikolina (photo: Izidor Šček)

S. Nikolina: Pripravimo jedi za velikonočni žegen

Prvi dnevi velikega tedna so še delavniški. Gospodinje in gospodinjci imajo polne roke dela s pripravljanjem prazničnih jedi. O tem smo govorili tudi v Svetovalnici s sestro Nikolino.