Marjan Bunič
Marko Zupan
Helena Križnik
Prijatelji in poslušalci Radia Ognjišče na Vejni (foto: Izidor Šček)
Prijatelji in poslušalci Radia Ognjišče na Vejni

Nadškof Uran na srečanju PRO: Gospod izbira tisto, kar je majhno in nemočno, da bi osramotil tisto, kar je veliko in mogočno

08.09.2013, 16:17

Na Vejni nad Trstom so se na mali šmaren srečali poslušalci in prijatelji Radia Ognjišče. Molitev, slovenska pesem in iskrena prošnja so danes odmevali v tamkajšnjem Marijinem svetišču. Marija je naša mati, kraljica miru in večna spremljevalka, je poudaril upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran, ki je daroval sveto mašo. Njegovim besedam je prisluhnilo več kot 600 romarjev. Slovesna sveta maša je bila tudi sklep kolesarskega romanja radijskih sodelavcev Od Marije k Mariji. Na to je v nagovoru spomnil tudi nadškof Uran.

Tam, kjer je Marija, smo vsi doma, je ob začetku svete maše dejal glavni in odgovorni urednik našega radia msgr. Franci Trstenjak. "Torte in rož, ji nismo prinesli. Prinesli pa smo ji svoje srce, ker želimo, da bi nam ga onapomagala preoblikovati, da bi se spreobrnilo, da bi postalo znova podobno Božjemu, da bi imelo Marijin pečat." Msgr. Trstenjak je še dejal, da če želimo, da zavlada mir mora najprej ta zavladati v nas.

Cerkev Marije kraljice in matere nad Trstom je bila polna do zadnjega kotliča, verniki so zbrano prisluhnili besedam nadškofa Alojza Urana. Ta je v nagovoru najprej spomnil na včerajšnjo molitev za mir h kateri je vse spodbudil papež Frančišek. "Sveti oče ve, kakšne so možnosti, kaj je v ozadju vsega tega dogajanja, zato v Svetem Duhu prosi vse nas, ves svet, da bi zares delali in prosili za mir. Kajti če se sproži svetovni spopad, v teh razmerah, s temi sredstvi uničevanja, ki jih je človek naredil za uničevanja drugih, potem lahko končamo celoten razvoj človeške rase," meni nadškof Uran.

Molitev križevega pota pred sveto mašo
Molitev križevega pota pred sveto mašo © Izidor Šček

Nato je spregovoril o svetišču na Vejni. "To je mesto, kjer je bilo predvideno svetišče, nekako še središče slovenskega življa, najbolj zahodnega dela slovanskega etničnega prostora, zato so se tržaški Slovenci in sploh Slovenci v zamejstvu pod vodstvom uglednih duhovnikov, gospoda Jakoba Ukmarja, ki je tudi kandidat za blaženega, msgr. Alojza Škerlja in nekaterih ostalih, obrnili na tedanjega beneškega patriarha, poznejšega papeža Janeza XIII. Bili so prijatelji. Razložili so, kako bi to svetišče, če bi imelo takšen prizvok, polno bolečine za slovenski narod, ki se že skozi stoletja bori za svoj obstoj. Sveti oče Janez XIII. je tako odločil, da bo to svetišče posvečeno Mariji Kraljici in Materi," je pojasnil.

Sveto mašo je daroval upokojeni nadškof Alojz Uran
Sveto mašo je daroval upokojeni nadškof Alojz Uran © Izidor Šček

Omenil je tudi krizo Cerkve na Slovenskem, ko je bila večina slovenskih nadškofov odstranjena iz domovine. "Prepričan sem bratje in sestre, da lahko v sebi utrdimo to zavest, da je tudi to dogajanje, tako v Cerkvi na Slovenskem kot na splošno v naši domovini, vključeno v nek širši Božji načrt, ki ga ne moremo popolnoma razumeti, lahko pa zaupamo, da bo On vse naše žrtve in molitve ter predvsem poglobitev naše vere vključil v rešitev našega naroda ter prav tako v dobro vseh ostalih narodov in ljudstev."

Nadškof Uran je dejal, da je Bog svetu podaril največ kar je lahko, svojega Sina preko katerega nam želi pokazati pot v večno življenje. "Gospod izbira tisto, kar je majhno in nemočno, da bi osramotil tisto, kar je veliko in mogočno. In danes imamo pred seboj Marijo, našo mater in kraljico."

Srečanje prijateljev in poslušalcev Radia Ognjišče, na katerega se je iz Slovenije popeljalo kar sedem avtobusov se je na ploščadi pred cerkvijo, ki ponuja tudi čudovit pogled na slovenski zaliv sklenil s prijetnim druženjem.

Celotni pridigi nadškofa Alojza Urana lahko prisluhnete v posnetku oddaje PRO.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem, Srečanja PRO, Dogodki

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

Martin Golob: Vam povem, velika noč BO!

»Glavno se bo zgodilo! Jezus bo vstal in nam vsem pokazal, kako ljubezen odpira grobove smrti. Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli.« Tako nas je v rubriki »Ostanimo povezano ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...