Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Kapljica vode (foto: Wikipedia)
Kapljica vode

Svetovni dan turizma tokrat o varovanju voda

Slovenija | 27.09.2013, 11:05

27. september je svetovni dan turizma. Letos nas opozarja na vlogo in pomen turizma pri ohranjanju vodnih virov. Uradno praznovanje so tokrat gostili Maldivi, a številne prireditve in dogodke ob tej priložnosti pripravljajo tudi drugod po svetu, med drugim v Sloveniji.

Turizem in vode: varovanje naše skupne prihodnosti. Tako je Svetovna turistična organizacija naslovila današnji dan. Turizem je namreč odvisen od kakovosti vodnih virov, a hkrati povzroča pritiske na vodo. Obenem je turistična dejavnost zelo velik porabnik vode, kar je lahko sporno predvsem v tistih turističnih regijah, ki se že tako ali tako spopadajo s pomanjkanjem vode. V turistični dejavnosti je proizvedena tudi velika količina odpadnih voda. Pomena varovanja vodnih virov se čedalje bolj zavedajo vsi, ki so udeleženi v turistični dejavnosti, zato skušajo pritiske na vodo omiliti s številnimi ukrepi.

Naj še naprej iščejo inovativne rešitve, s katerimi bi varovali vodne vire, jih je v svoji poslanici spodbudil generalni sekretar Svetovne turistične organizacije Taleb Rifai. Prepričan je, da mora turistični sektor kot eden največjih gospodarskih sektorjev na svetu prevzeti vodilno vlogo na področju upravljanja z vodami.

Podobno meni predsednik papeškega sveta za pastoralo migrantov in potujočih, kardinal Antonio Maria Vegliò. Po njegovih besedah trajnostno upravljanje z vodami predstavlja izziv za družbeno, ekonomsko in okoljsko ureditev. A kot je dodal v svoji poslanici, je posebej povezano tudi z etiko, saj imajo naravni viri univerzalno namembnost. Naše spoštovanje stvarstva izhaja iz tega, da ga prepoznavamo kot Božji dar za vso človeško družino. Zavedati se moramo tudi, da smo le upravitelji in ne gospodarji stvarstva. Kardinal Vegliò je poudaril, da nas voda na poseben način spominja na Božjo ljubezen. Predstavlja življenje ter očiščuje in obnavlja. Zato je treba po njegovem pospeševati ustrezno politiko za njeno varovanje. Prav tako je treba spremeniti miselnost, ki bi vodila k drugačnemu življenjskemu stilu - z več zmernosti in samodiscipline na tem področju.

Voda je pomemben element in vir turistične ponudbe v Sloveniji. Na to želi ob današnjem dnevu spomniti minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik. Imamo več kot 26 tisoč kilometrov rek, potokov in hudournikov, skoraj 47 kilometrov morske obale ter približno tisoč 300 naravnih in umetnih jezer, izvorov, slapov in talnih vod. Skupno vodno bogastvo naše države kronajo še obsežne podzemne vode. Po Stepišnikovih besedah morajo biti zato v ospredju ukrepi, s katerimi varujemo neoporečnost vodnih virov. V poslanici omenja tudi izzive, med drugim zagotavljanje čim manjše obremenitve okolja, ohranitev čistega morja ter čistost rek in podtalnic za zagotovitev čiste pitne vode. Zato poudarja pomen trajnostnega upravljanja razvoja turizma v vseh slovenskih turističnih destinacijah.

Slovenija, Svet
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...