Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar
Roman Žveglič predsednik Sindikata kmetov (foto: ARO)
Roman Žveglič predsednik Sindikata kmetov

Naj verjamemo, da mislijo resno?

| 26.09.2013, 12:23

Vlada hiti, saj bi rada odločitev o davku na nepremičnine sprejela že na seji prihodnji četrtek. Predstavniki kmečkih stanovskih organizacij in finančnega ministrstva so včeraj nadaljevali pogovore o predlogu zakona o davku na nepremičnine. Kmetom je bil včeraj podan tudi nov predlog nekoliko znižanih stopenj obdavčitve.

Dogovora včeraj ni bilo, saj tudi ni šlo za običajna pogajanja, temveč je finančno ministrstvo le obelodanilo nove, nekoliko znižane stopnje predvidenega davka na kmetijske nepremičnine.

Tako naj bi obdavčitev kmetijskih objektov po včerajšnjem predlogu Ministrstva za finance znašala 0,30 odstotka vrednosti, kmetijskih zemljišč 0,15 odstotka, za gozdna zemljišča pa so obdavčitev postavili na 0,07 odstotka vrednosti, davka pa naj bi bila oproščena nerodovitna zemljišča.

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič, ponujeno komentira:"Nekaj nam je bilo ponujeno, problem pa še vedno ostaja Gursov model vrednotenje kmetijskih zemljišč in gozdov, ki je za nas nesprejemljiv, kajti te številke so previsoke. M bomo zdaj morali to ponudbo predebatirati na organih naših organizacij in se seveda odločati kako naprej."

Žveglič kot nesprejemljivo ocenjuje namero, da se najprej davek uvede, potem pa se na osnovi obljub začne spreminjati vrednotenje nepremičnin, ki je temelj spora in dodaja:

»Res pa je, da če Ministrstvo za finance misli resno, potem lahko model zelo hitro spremeni. In potem seveda imamo tudi problem rešen«

Kot je še dejal Žveglič, so se predstavniki ministrstva za finance pripravljeni pogovarjati tudi o t.i. kapici davka na hektar zemljišča, kar naj bi v praksi pomenilo, da bi bil davek navzgor omejen za katerokoli zemljišče v katerikoli občini.

Še vedno pa je nesprejemljivo rešeno vprašanje obdavčitve nezazidanih stavbnih zemljišč, ki so v kmetijski rabi. Stališče kmetov je, da bi ta, dokler so v kmetijski rabi, lahko bila obdavčena največ kot vsa ostala kmetijska zemljišča. Izjemno visoka pa je tudi po zadnjih predlogih finančnega ministrstva obremenitev hlevov in drugih gospodarskih poslopij, še posebej tistih, ki so bila pred kratkim obnovljena ali na novo zgrajena in imajo zato visoke vrednosti. Več v nedeljski kmetijski oddaji!

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...