Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Papež: Iskanje miru je dolgotrajno, zahteva potrpljenje in vztrajnost

Svet | 08.09.2013, 15:50

Tako kot sinoči se je tudi danes pred opoldansko molitvijo na Trgu svetega Petra v Vatikanu zbrala množica ljudi. Papež Frančišek je v nagovoru predstavil globljo vsebino evangeljskega odlomka današnje nedelje in spomnil, da osmega septembra praznujemo rojstni dan Božje Matere. Jezusa je ob tem primerjal s soncem in Marijo z jutranjo zarjo, ki ga naznanja. Njeni priprošnji je znova izročil mir na svetu.

Ob današnjem evangeljskem odlomku, ki govori o Jezusovem vabilu učencem, naj nosijo svoj križ ter hodijo za njim, je papež Frančišek približal vsebino hoje za Kristusom. Dejal je, da je Jezus dobro vedel, da ga v Jeruzalemu čaka križ, daritev samega sebe za odpuščanje naših grehov. Zato je učencem naznanil, da slediti njemu ne pomeni udeležiti se slavnostnega sprevoda, temveč gre za deležnost pri njegovi usmiljeni ljubezni ter za poslanstvo vstopiti v njegovo veliko delo usmiljenja do vsakega človeka in do vseh ljudi. To vsesplošno odpuščanje pa se dogaja po križu, k čemur priteguje tudi nas. Kristjan se odreče vsemu in znova vse najde v ljubezni in služenju, je dejal sveti oče.

Nadaljeval je z ugotovitvijo, da nam v času, ko se močno povezujemo v molitvi za mir, današnji evangeljski odlomek spregovori tudi o odločnosti, v boju proti zlu, ki tiči v nas samih. Pogumno naj se zoperstavljamo skušnjavam in izbiramo to, kar je dobro. Križ, ki ga s tem sprejemamo, je upor proti bratomornemu sovraštvu in lažem, odpoved nasilju v vseh njegovih izrazih, nenadzorovanemu širjenju orožja in nezakonitemu trgovanju z njim. Te sovražnike moramo družno in dosledno zavračati in imeti pri tem za edini cilj dosego miru in skupnega dobrega.

Po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu je papež Frančišek spregovoril še o včerajšnji molitvi za mir. "Zahvaljujem se vsem, ki so se na razne načine vključili v sinočnje molitveno bdenje in post. Hvala številnim osebam, ki so temu pridružili dar svojega trpljenja. Zahvaljujem se civilnim oblastem, kakor tudi članom drugih krščanskih skupnosti in drugih ver, ter možem in ženam dobre volje, ki so ob tej priložnosti molili, se postili in razmišljali," je dejal.

Nato je papež Frančišek spomnil, da stvar še ni končana. Nadaljujemo naj z molitvijo in dejanji miru, da bi takoj prenehalo nasilje in opustošenje v Siriji ter da bi s prenovljeno zavzetostjo iskali pravično rešitev tega bratomornega spopada. "Molimo tudi za druge dežele Bližnjega Vzhoda, zlasti za Libanon, da bi v njem prišlo do zaželene stabilnosti in bi bil tudi v prihodnje zgled sožitja; za Irak, da bi sektaško nasilje odstopilo mesto spravi; da bi se odločno in pogumno nadaljeval mirovni proces med Izraelci in Palestinci. In molimo za Egipt, da bi se vsi Egipčani, tako muslimani kot kristjani, skupno zavzeli za gradnjo družbe v dobro vsega prebivalstva," je dodal. Ob koncu je poudaril še: "Iskanje miru je dolgotrajno in terja potrpljenje in vztrajnost."

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...