Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik
Meta Tavčar (foto: Osebni arhiv)
Meta Tavčar

Ljubezen v starosti - Kot bi Bog v življenju obrnil nov list

21.08.2013, 08:45

Kaj je bolj romantično: sanjava poroka v belem v cerkvici na hribu ali ostareli par z roko v roki na sprehodu po lipovem drevoredu? Avgustovsko oddajo Modrost v očeh smo posvetili ljubezni. Se ta v starosti poglobi ali izgine? Tudi o tem smo se pogovarjali z gostjo Meto Tavčar, Imago partnersko terapevtko, ki je z nami delila misli in izkušnje.

Ko napoči čas upokojitve, ko otroci odidejo in vnuki zrastejo, napoči obdobje, ko imata zakonca končno čas, da se lahko posvetita drug drugemu. “Starost je, kot bi Bog v življenju obrnil nov list, za katerega se je treba skupaj dogovorit, kako ga bova pisala,” pravi Meta.

In če se je stik med zakoncema prekinil, ni nikoli prepozno, da se poskušata ponovno povezati, saj “potreba po ljubezni ne mine, je samo drugače kot v mladih letih, saj je za nama že toliko zgodovine, poti, ki sva jo prehodila in se je vredno ozreti naprej in razmisliti, kako jo še želiva hoditi,” spodbuja naša gostja.

Meta Tavčar naniza tudi korake, kaj storiti, če sta se zakonca v letih obveznosti in skrbi za druge odtujila drug od drugega. Najbolj pošteno si je to priznati in drug drugemu zaupati, kaj v odnosu pogrešata, česa si želita. Razmisliti je treba o tem, kaj ju je včasih povezovalo. Povabita drug drugega v svoj svet, k svojim veseljem in hobijem. Premagati je treba nelagodje, lenobo in nekaj tudi tvegati, saj povezanost ne bo prišla kar sama po sebi, pač pa se je zanjo treba potruditi, pravi Meta in dodaja, da si ljubiti sposoben samo, če si se pripravljen tudi potruditi.

V pogovoru nam naša gostja zaupa tudi spoznanja o pomenu intimnosti in dotika, saj je intimnost v starosti zelo pomembna in potreba po telesnem stiku presahne šele s smrtjo.

Starejši z izkazovanjem ljubezni nakazujejo zgled in upanje – tudi za tiste pare, ki jim je težko in v starejšem, ljubečem paru vidijo upanje za prihodnost.

V oddaji tudi o razvezi in o tem, kaj za dober odnos v starosti lahko storite že v letih poprej.

Prisluhnite navdihujočemu pogovoru, ki vas bo nagovoril tudi h konkretnim dejanjem za to, da ogenj ljubezni nikoli ne ugasne.

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...