Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
KGZS (foto: ARO)
KGZS

Neupravičeni davčni poboti?

| 03.09.2013, 09:47

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije so julija opozorili na nezakonito izdajo odločb Davčne uprave Republike Slovenije, s katerimi je kmetom odmerila davek na nepremičnine večje vrednosti. Davčni organ se je takrat za napako pri izdaji odločb za 427 kmetov opravičil in zagotovil, da bo nezakonite odločbe odpravil, kmetom pa davka ne bo potrebno plačati. V teh dneh na zbornici ugotavljajo, da temu ni tako, saj Davčna uprava Republike Slovenije izvaja pobote.

427 nezakonitih odločb

Kmetje so prejeli odločbe za plačilo davka na nepremičnine večje vrednosti za leto 2013, kljub temu da so izpolnjevali vse pogoje za oprostitev po Zakonu o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2013 in 2014 . Po javnem opozorilu Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in vloženih pritožbah prejemnikov nezakonite odločbe je Davčna uprava RS odgovorila, da gre za napako v postopku Geodetske uprave RS in pojasnila, da bo vse nezakonite odločbe odpravila.

Davčna uprava Republike Slovenije je še navedla, da bo vsem 427 kmetom, prejemnikom nezakonitih odločb, zadržala postopke davčne izvršbe in zatrdila, da davčne obveznosti, obračunane na podlagi nezakonite odločbe o odmeri davka na nepremično premoženje večje vrednosti, ni potrebno poravnati.

Namesto odprave nezakonitih odločb (prisilni) pobot?

Te dni pa so se na Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije obrnili kmetje, ki so v juniju prejeli nezakonito odločbo o odmeri davka na nepremičnine večje vrednosti, se zoper odločbo pritožili, sedaj pa so iz Generalnega davčnega urada prejeli obvestila o izvršenih pobotih in spremembah na kontih.

Iz obvestila je razvidno, da je DURS pobotal svojo terjatev iz naslova prvega obroka davka na nepremičnine večje vrednosti (obrok je zapadel v plačilo v 30 dneh po prejemu odločbe o davku na nepremičnine večje vrednosti) z dolgom, ki ga ima DURS do kmeta v okviru letnega poračuna dohodnine. Denar, ki bi ga torej moral kmet od DURS-a prejeti iz naslova preveč plačane dohodnine za leto 2012, je DURS pobotal s terjatvijo davka na nepremičnine večje vrednosti. S tem je DURS naredil popolnoma nasprotno, kot je zapisal v svojem dopisu 19. 7. 2013, opozarjajo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

V dopisu, kjer se DURS opravičuje za napako pri odmeri davka na nepremičnine večje vrednosti za 427 kmetov, je jasno in nedvoumno navedeno, da DURS pri prejemnikih nezakonitih odločb ne bo izvajal izvršb, nadalje pa je obrazloženo, da prejemnikom nezakonitih odločb davka ni potrebno plačati. V preteklih dneh izvedeni (prisilni) pobot ima do kmetov popolnoma enake učinke kot izterjava, saj so ostali brez denarnih sredstev, ki jim pripadajo, še opozarjajo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

KGZS: Pobote je nujno prekiniti in sredstva takoj vrniti!

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je pozvala Ministrstvo za finance in DURS, da takoj ustavita izvajanje pobota in naj upoštevata (svoj) dopis. Prejemnikom nezakonitih odločb naj DURS zadrži postopke davčne izvršbe, obenem pa naj zadrži oziroma preneha z izvajanjem pobota in vseh drugih ukrepov, ki imajo enak učinek kot izvršba. Kmetom, ki jim je DURS izvedel pobot, naj se pobotane zneske takoj vrne.

Obenem je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije pozvala DURS, naj takoj prične z odpravo nezakonitih odločb davka na nepremičnine večje vrednosti, ki so jih prejeli kmetje. Od priznanja napake in obvestila, kako se bo zadeva reševala, je minilo že en mesec in pol, nezakonite odločbe pa še vedno niso bile odpravljene oziroma se zadeva še ni pričela reševati.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.