Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Učenci in dijaki po počitnicah znova v šolskih klopeh

Slovenija | 02.09.2013, 14:30

Počitnic je konec. V šolske klopi je danes sedlo skoraj 164 tisoč osnovnošolcev in nekaj manj kot 77 tisoč 300 dijakov. Šolski prag je prvič prestopilo dobrih 20 tisoč 300 otrok. Nanje so na poti v šolo še posebej pazili policisti, redarji in prostovoljci ter tudi nekateri znani športniki. Vesel začetek pouka je vsem zaželel tudi državni vrh.

Predsednik republike Borut Pahor je učencem in dijakom zaželel, naj se v šoli dobro počutijo in se zabavajo, a hkrati tudi pridno učijo in spoznavajo pomembne resnice v življenju. "Več boste znali, bolj boste lahko prihodnost oblikovali po svoji podobi," je prepričan. Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo upa, da so se učenci in dijaki prijetno in brezskrbno preživeli počitniške dni. "Bodite vedoželjni, pogumni in odločni, saj je znanje mogočno orodje, ki odpira marsikatera vrata," je poudaril v poslanici. Obrnil se je tudi na zaposlene v izobraževalnih ustanovah. Zagotovil jim je, da si bo prizadeval, da bo delo, ki ga opravljajo, spoštovano, razumljeno in ustrezno vrednoteno.

Pikalo je zgodaj zjutraj obiskal Srednjo in poklicno strokovno šolo Bežigrad. Sporočiti je želel, da prvošolcev niso sprejele le osnovne šole. "Imamo tudi prvošolce dijake, ki vstopajo v prvi letnik. Pomembno je, da jih ne izpustimo. Poleg tega je treba poudariti, da imamo poleg gimnazij poklicne srednje šole. Prav je, da tudi tem namenjamo pozornost." Pikalo se je prvi šolski dan mudil tudi med osnovnošolci v Šenčurju pri Kranju, a ni edini član vladne ekipe, ki je bil danes na terenu. Premierka Alenka Bratušek je pozdravila učence II. Osnovne šole Žalec, kjer je tudi sama drgnila šolske klopi. Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je spomnil, da je treba še posebej prvi šolski dan skrbeti za varnost otrok v prometu, saj so številni še počitniško razigrani. "Odrasli smo tisti, ki se v življenju najtežje spreminjamo. Smo tudi tisti, ki moramo skrbeti, da naši otroci pridejo varno so šole in da so varni tudi ostali udeleženci v prometu," je poudaril Omerzel, ki je skupaj z vršilcem dolžnosti direktorja agencije za varnost v prometu Igorjem Velovom jutro letošnjega prvega šolskega dne preživel v novomeški Osnovni šoli Grm. "Učenci so obljubili, da mi bodo pomagali pri delu. Seveda sem jim takoj dal tri naloge. Prva je ta, da bodo vedno pozorni, da so v vozilu vsi pripeti, druga je ta, da če voznik uporablja mobilni telefon, da ga opozorijo, da se to ne sme, in tretja, naj bodo pozorni, ali vozniki ustavljajo pri prehodih za pešce. Če ne, naj jih kar malo okregajo," je povedal Velov.

Na varnost otrok na poti v šolo sta opozarjala tudi notranji minister Gregor Virant in generalni direktor policije Stanislav Veniger, ki sta se danes pridružila prvošolcem na Osnovni šoli Dob. Skupaj z vrhunskim športnikom, zaposlenim v policiji, Mitjo Petkovškom, sta jim razdelila pobarvanke, iz katerih se bodo lahko učili, kako varno v šolo in domov, ter odsevne trakove, da bodo na cesti še bolj vidni. Za to bodo poskrbele tudi rumene rutice, ki ostale udeležence v prometu opozarjajo, da gre za najmlajše šolarje.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.