Papež bo začel obiskovati župnije rimske škofije

Svet | 16.08.2013, 17:17

Vir blizu članu papeške hiše je za agencijo CNA povedal, da želi papež Frančišek začeti obiskovati župnije v svoji škofiji in da razpored že pripravljajo. V tem naj bi sledil zgledu blaženega Janeza Pavla II.

Razpored papeževih obiskov po župnijah naj bi bil narejen do jeseni. Kot je znano, se je pred papežem Frančiškom za ta korak odločil tudi blaženi Janez Pavel II. Obiski rimskih župnij so bili eden izmed mejnikov njegovega papeževanja. Do konca svojega 26-letnega pontifikata je uspel obiskati 301 od 333 župnij v škofiji. Tudi papež Benedikt XVI. je potoval po župnijah in eno obiskal v adventu, drugo pa v postu.

Papež Frančišek si že vse od začetka svojega pontifikata prizadeva za prenovo Cerkve. Zdaj se osredotoča na srečanje, ki bo od 1. do 3. oktobra z osmimi kardinali z vsega sveta. Izbral jih je, da bi mu svetovali pri izvajanju reforme. Po prepričanju nekaterih skuša papež v miselnosti kurije ustvariti prelom. Še naprej osebno opravlja telefonske pogovore. To opravičuje dejstvo, da so papežu Benediktu XVI. uradniki rimske kurije veliko stvari prikrili, papež Frančišek pa želi jasno razumeti vse, kar se dogaja. Papež verjetno tudi zato avgust preživlja v Vatikanu, čeprav je v Rimu v tem obdobju zelo vroče.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...