Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Počitniška himna odličnih - Matejin potopis - peti del

Slovenija | 21.06.2013, 10:25

Kateri dan je že danes? Koliko je ura? Večno težka dopustniška vprašanja, ki potrebujejo kar nekaj trenutkov za pravilen odgovor. No, zdaj vem, da si bom v kratkem omislila kakšno lepo uro, ker ko iščem mobitel med vso svojo kramo, da vidim, čez koliko minut se dobimo, nenazadnje izgubim veliko dragocenega časa.

Četrtek je bil čas za Altamuro, kjer smo imeli sveto mašo in med vožnjo spoznavali italijanski kras. Katedrala nas je na eni strani duhovno obogatila in kar je v teh vročih dneh tudi bistveno, prijetno ohladila. Mesto, kolikor smo ga imeli možnost spoznavati, je prijetno, z velikim trgom, ki je nastal ob katedrali. Kapučino je tam odličen, le račun je treba, tako kot drugje, preveriti. Tu na jugu Italije se pri računanju kaj hitro zatipkajo. Prevzame tudi posebna floristična razstava, saj so rožice posejane v avtu, klavirju, skratka lepo.

Vožnja do hotela je v našem odličnem avtobusu, z odličnimi počitnikarji – vam moram povedati, katero številko imamo? :) - je hitro minila. Za ta večer smo pripravili pevski nastop. Naš vodnik Urban, po srcu in duši glasbenik, je zato predlagal, da za večerne talente pripravimo himno. Odločila sva se, da bomo prepevali na melodijo pesmi Volare, saj je pevec Domenico Modungo doma prav iz teh krajev, in skovala naslednje besedilo:

Potujmo

Leto se hitro obrne in zopet smo skupaj,

po zimi in mrazu poletje zdaj končno je tu.

Letos Ital'ja nas vzela je v svoje naročje,

Pulija te dni postala naš drugi je dom.

Potujmo o o o ,

radujmo se o o o ,

z Ognjiščem je vedno lepo,

duhovno, veselo, toplo.

V modrini morja in neba se res duša spočije in najde svoj mir,

kjer prijateljstva smeh za življenje prekrasen je vir,

ti trenutki nam dajo moči za korak v nove dni.

Potujmo o o o …

Jonska obala, sol veter, neskončno obzorje,

cvetje, limone, terali, zelenje povsod,

olive in pašta, pa vino, za moč kapučino,

tud zarad' vsega naštet'ga imamo se fino.

Potujmo o o o …

Čar našega nastopa je bil v vseh pripravah in sodelovanju. Gospe in gospodje so prišli na večer urejeni, dame naličene, v večernih toaletah, pripravljeni, da predstavimo počitniško himno odličnih.Vas zanima, kakšen je bil naš nastop? Odličen. Tako kot bo današnji dan, ki ga bomo vsaj nekateri preživeli ob bazenu, na obali, z možgani na off. Mogoče se kaj zanimivega zgodi in vam to povem, ker nadaljevanje sledi.

Sodelavci radia
Sodelavci radia © p. dr. Robert Bahčič

Maša v Altamuri
Maša v Altamuri © p. dr. Robert Bahčič

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem, Dogodki, Radijske počitnice
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...