Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
San Giovanni Rotondo (foto: p. Robert Bahčič)
San Giovanni Rotondo

FOTO: 3. dan radijskih počitnic – Varno prispeli ob obalo Jonskega morja

Slovenija | 17.06.2013, 06:48

Po dveh dneh potovanja so počitnikarji sinoči varno prispeli v hotelski kompleks Nova Yardinia. Včeraj je vse prevzela bližina sv. patra Pija, izrekle so se številne prošnje in tudi zahvale. „Dan, ki si ga lahko samo želiš,“ je dejala počitnikarka Marija. Rozalijo pa je prevzela velika zbranost in tišina, ki je bila prisotna, kljub velikemu številu romarjev.

Včeraj pozno popoldne so počitnikarji prispeli v hotelski kompleks. Po nastanitvi v hotelih Canale in Valentino je sledila večerja, današnji dan pa bo v prvi vrsti namenjen počitku. Počitnikarji se bodo dopoldne najprej zbrali pri sveti maši, zvečer pa jih čaka prireditev „Kdor zna, zna“.

„Čista duša in mirno srce. To je globok mir ki presega vsake počitnice,“ je pri opoldanski sveti maši v San Giovanni Rotondu dejal vikar kapucinskega reda br. Štefan Kožuh. Prav 16. junija je minilo enajst let od tega, ko je bil p. Pij iz Pietrelcine prištet med svetnike. Osem avtobusov romarjev iz Slovenije je napolnilo baziliko Marije, Matere milosti ter svetemu patru Piju izreklo svoje prošnje in zahvale.

Po sobotni uvodni sveti maši ob začetku enajstih radijskih počitnic, ko so se počitnikarji zbrali ob grobu sv. Dominika v Bologni so v nedeljo zgodaj zjutraj prispeli v San Giovanni Rotondo k svetemu patru Piju, ki je tudi zavetnik kapele na Radiu Ognjišče. „Današnji dan je dan obletnice, ko je sedaj že bl. Janez Pavel razglasil p. Pija za svetega. Nič načrtovano, preprosto podarjeno nam je, da smo lahko danes tukaj,“ je v nagovoru dejal br. Štefan Kožuh, ki je prav zaradi počitnikarjev prispel v to svetišče, ki ga letno obišče sedem milijonov romarjev. Nadaljeval je z besedami, da Bog ve, kaj prinaša resnični mir in kaj je resnični počitek našega življenja. „Čista duša in mirno srce. To je globok mir, ki presega vsake počitnice.“

Nadaljeval je z besedami, da se z Bogom ne da manipulirati. „Človek lahko manipulira, lahko uporablja svojo moč, posebej tisti, ki ima moč jo lahko hudo uporablja in hudo zlorablja in vedno globlje tone. Tone in tone! Kadar človek samemu sebi daje odvezo, kar pa ni mogoče, kajti niti papež samemu sebi ne more dati obveze, takrat tone globlje in globlje.“

br. Štefan Kožuh
br. Štefan Kožuh © Alen Salihović

Počitnikarji v cerkvi Marije, matere milosti
Počitnikarji v cerkvi Marije, matere milosti © p. dr. Robert Bahčič

Vhod v kapelo sv. p. Pijaa - mozaiki p. Marka Ivana Rupnika
Vhod v kapelo sv. p. Pijaa - mozaiki p. Marka Ivana Rupnika © p. dr. Robert Bahčič
Počitnikarji so po sveti maši molili tudi ob posmrtnih ostankih sv. p. Pija. Vsem je bila edina prošnja in zahvala za vse dobro in za pomoč pri preizkušnjah.

Kje so nastanjeni počitnikarji?

Počitniška hotela Calane in Valentino sta del hotelskega resorta Nova Yardinia v kraju Castellaneta Marina. Hotelski kompleks stoji ob zaščitenem naravnem parku, gozdu, zaradi česar nobena hotelska stavba ni višja od najvišjih dreves, in arhitekti so našli takšne rešitve, da so hoteli dobesedno zliti v naravno okolje.

Hotelski kompleks
Hotelski kompleks © www.novayardinia.it

Slovenija, Radijski utrip, Dogodki, Radijske počitnice
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...