Jože BartoljJože Bartolj
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović

FOTO: Začele so se 11. počitnice Radia Ognjišče

Slovenija | 15.06.2013, 07:00

V zgodnjih jutranjih urah, se je osem avtobusov počitnikarjev odpravilo na že 11. počitnice Radia Ognjišče in turistične agencije Kompas. Letos jih čakajo skrivnosti južne Italije, dežele čudovite narave, morja, lepih mest in prijaznih ljudi. Počitnikarji iz vse Slovenije si bodo ogledali srce tega dela apeninskega škornja, Apulijo, deželo plesa Tarantela, odličnega kruha in lepih plaž. Obiskali bodo tudi grobove treh svetnikov: sv. Dominika, sv. Nikolaja in sv. p. Pija.

Zjutraj so se vsi avtobusi zbrali na obračališču mestnega prometa na Dolgem mostu v Ljubljani. Sledila bo vožnja po avtocesti, z vmesnimi postanki, mimo Benetk do čudovitega središča dežele Emiglie Romagne – Bologne in postanek ter sveta maša v mestu. Obisk groba sv. Dominika in ogled mestnih znamenitosti (trg Maggiore, Neptunov vodnjak, palača kralja Enza, stolpa dvojčka Garisenda in Asinelli). Nadaljevanje poti proti jugu Italije. Nastanitev v različnih hotelih v okolici Pescare, večerja in prenočevanje.

Jutri zjutraj bo po zajtrku sledila vožnja do dežele Apulije in postanek v kraju San Giovanni Rotondo, ki je nastalo na pogorišču predhodnega naselja in je ime dobilo po krožni krstilnici posvečeni sv. Janezu Krstniku. Svetovno znano je mesto po temu, da je tukaj pol stoletja živel pater Pij iz Pietrelcine. Sveta maša in ogled romarskega središča, ki ga letno obišče več milijonov romarjev. Nadaljevanje poti do obale Jonskega morja do letovišča Castellaneta Marina.

Počitnikarji bodo bivali v hotelskem kompleksu Nova Yardinia. Vsak dan bo sveta maša.

V času bivanja na obali Jonskega morja, bodo obiskali mesti Bari z grobom sv. Nikolaja in Altamuro.

23. junija bo po zajtrku sledila pot nazaj proti Sloveniji. Na poti se bodo ustavili v mestecu Trani, kjer ob morju kraljuje veličastna katedrala sv. Nikolaja romarja (San Nicola Pelegrino) Sveta maša in kratek sprehod po kraju, ter nadaljevanje poti do letovišča Rimini, kjer bodo nastanjeni v različnih hotelih.

Na dan pred praznikom, 24. junija bo še postanek za ogled mesta Ferrara, kjer se bodo sprehodili po slikovitem mestnem središču in pogledali osrednji grad Estense, palačo »Diamantov«,mestno hišo in katedralo, kjer bo tudi sveta maša. Sledi prevoz domov, kamor je vrnitev predvidena večernih urah.

Slovenija, Dogodki, Oddaje, Radijske počitnice
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek) Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek)

Na Madagaskar sem prišel zaradi enega človeka

V čem je skrivnost, da misijonar Pedro Opeka zaradi nenehnega darovanja, ki gre pogosto tudi preko njegovih moči, ne pregori? To je bilo le eno od vprašanj na dopoldanskem srečanju z novinarji.