Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: p. Robert Bahčič)
Papež Frančišek

Papež Frančišek o tem, kaj pomeni izgubiti življenje zaradi Jezusa

| 23.06.2013, 19:37

Na Trgu svetega Petra v Vatikanu se je tudi danes kljub veliki vročini k molitvi angelovega čaščenja s svetim očetom znova zbralo zelo veliko ljudi. Med njimi so bili tudi dijaki škofijske gimnazije v Vipavi, ki jim je papež Frančišek namenil posebno pozornost. „Vse prisrčno pozdravljam: družine, župnijske skupine, združenja, šole. Pozdravljam dijake škofijske gimnazije v Vipavi v Sloveniji,“ je med drugim dejal. Ob tem so bili dijaki še vsi „ogreti“ od papeževega večkrat ponovljenega vabila izrečenega mladim, naj se ne bojijo hoditi proti toku in naj ne jedo pokvarjene hrane, ki jo predstavljajo ponudbe vrednot, ki dejansko niso vrednote.

Pred molitvijo angelovega čaščenja je papež Frančišek spregovoril o eni najbolj klenih Jezusovih trditev: "Kdor namreč hoče svoje življenje rešiti, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo rešil." (Lk 9,24) Sveti oče je zatrdil je, da gre za povzetek vsega Jezusovega sporočila. Toda kaj pomeni izgubiti življenje zaradi Jezusa, se je vprašal v nadaljevanju. Mučenci, ki so izgubili življenje zaradi zvestobe Kristusu in njegovemu evangeliju so gotovo najmočnejši zgled in jih je v dvatisočletni zgodovini že nepregledna množica. Tudi dandanes so marsikje po svetu možje in žene v ječi ali celo umorjeni zgolj zato, ker so kristjani. Teh je celo več kot v prvih stoletjih Cerkve. Vendar pa po papeževih besedah obstaja še druga oblika mučeništva. To je mučeništvo zvestega izpolnjevanja svojih dolžnosti. "Obstaja vsakdanje mučeništvo, ki ne prinaša smrti, a gre vendar tudi v njem za izgubljanje življenja za Kristusa. To je takrat, ko svoje dolžnosti opravljamo z ljubeznijo, skladno s Kristusovim mišljenjem, ki je logika darovanja in žrtvovanja. Koliko očetov in mater vsak dan živi po svoji veri v konkretnem darovanju življenja za dobro družine! Mislimo nanje! Koliko duhovnikov, redovnikov, redovnic velikodušno služi za Božje kraljestvo! Koliko mladih se odpove svojim načrtom in se posvečajo otrokom, prizadetim, ostarelim … Tudi ti so mučenci vsakdana," je poudaril sveti oče.

V nadaljevanju je papež Frančišek spomnil še na številne kristjane in tudi nekristjane, ki izgubljajo svoja življenja za resnico. Služiti resnici pa pomeni služiti Kristusu, saj je Jezus rekel: "Jaz sem resnica."

Nato je sveti oče spregovoril o Janezu Krstniku, ki obhaja svoj rojstni dan 24. junija. Vse svoje življenje je posvetil Bogu in njegovemu Sinu Jezusu. Ko je grajal prešuštvo Heroda in Herodiade je zaradi neustrašenosti v oznanjevanju resnice to plačal z življenjem. Tudi danes živijo številni pošteni ljudje, ki si upajo iti proti toku, samo da ne bi zatajili svoje vesti, ki je glas resnice. To trditev je papež Frančišek ponovil še enkrat in se obrnil naravnost na mlade ter jih z navdušenjem povabil, naj jih ne bo strah, naj se ne bojijo iti proti toku in naj bodo na to ponosni. Zavračajo naj cenene vabe tega sveta, ki so škodljive, podobno in še bolj kot človeku škodi uživanje pokvarjene hrane.

Ob koncu je Božjo Mater Marijo prosil, naj nam pomaga pri osvajanju evangeljskega mišljenja in se vsem priporočil v molitev.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...