Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Marija - radijska kapela (foto: Izidor Šček)
Marija - radijska kapela

Bog tudi danes dela čudeže!

| 20.05.2013, 12:49

Obhajamo binkoštni ponedeljek ali praznik Marije Matere Cerkve. Posebej slovesno je danes pri sestrah Klarisah v Turnišču, saj je njihov samostan posvečen Mariji – Materi Cerkve.

Sveto mašo je dopoldne v kapeli sester Klaris v Turnišču daroval upokojeni mariborski škof Jožef Smej, ki bo ravno v teh dneh praznoval 30. obletnico škofovskega posvečenja. Popoldansko evharistično bogoslužje pa bo vodil murskosoboški škof Peter Štumpf. Po besedah opatinje Klaris s. Katarine Ambrož je današnji praznik dokaz, da smo ljubljeni Božji otroci. Gospod nas je namreč izročil varstvu Materinega srca. „Ona nas uči biti razpoložljivi za spolnjevanje Božje volje; uči nas, da je naše življenje zelo dragoceno in zelo, zelo lepo. Kljub težavam, stiskam in preizkušnjam, ki so pač normalne v človeškem življenju, imamo tiste veselje, ki ga daje samo povezanost z Gospodom“, je dejala dr. Katarina Ambrož.

O povezanosti z Bogom pri molitvi je med jutranjo sveto mašo spregovoril tudi papež Frančišek. Poudaril je, da ni dovolj molitev iz vljudnosti do drugega, ampak pogumna molitev, kot je bila molitev Abrahama, ki se je boril z Gospodom, da bi rešil mesto, ali pa kot je molitev mnogih ljudi, ki se ne utrudijo v veri prositi Gospoda. „Molitev dela čudeže, toda v to moramo verjeti! Bogu recimo: Verujem, Gospod. Pomagaj moji neveri, ki se včasih pritihotapi v mojo molitev. Storimo to še danes“, je zbrane v kapeli doma sv. Marte povabil papež Frančišek. Za primer jim je dal vztrajno molitev nekega očeta, ki je izvedel, da ima hčerka le še nekaj ur življenja. Odpotoval je v Marijino svetišče in pred zaprtimi vrati vso noč molil, rotil in jokal. Zjutraj je izvedel, da je hčerka nepojasnjeno ozdravela. „To se dogaja tudi danes. Čudeži obstajajo“, je še dejal sveti oče.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.