Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Zadružniki sprejeli francosko ponudbo

| 14.05.2013, 14:40

Zadruge, članice družbe Mlekodela, ki so lastnice skupaj 23,65 odstotkov delnic Ljubljanskih mlekarn, so se na današnji skupščini odločile, da bodo sprejele prevzemno ponudbo podjetja Dukat. Po dani prevzemni nameri 20. marca 2013 je namreč hrvaška družba Dukat mlječna industrija dioničko društvo Zagreb, ki posluje v okviru francoske skupine Lactalis, 18. aprila letos objavil prevzemno ponudbo za odkup delnic družbe Ljubljanske mlekarne.

Delničarjem družbe je Dukat 20. maj postavil kot rok, do katerega lahko ponudbo sprejmejo. Prevzemna cena za posamezno delnico znaša 8,75 evra, prevzemna ponudba pa se nanaša na skupaj 2.178.500 delnic Ljubljanskih mlekarn, so še danes sporočili iz Mlekodela in zapisali da "odločitev za prodajo deleža Mlekodela v Ljubljanskih mlekarnah temelji na novih dejstvih, kjer je večinsko lastništvo že v lasti mlekarne Dukat mlječna industrija dioničko društvo Zagreb. Dukat je postal lastnik 50,28 odstotnega deleža Ljubljanskih mlekarn marca 2013, ko je prejel dovoljenje Agencije za varstvo konkurence. Z NFD Holdingom, Factor banko, KD Skladi, KD Banko, d.d. in Savo, d.d., ki so prodale večinski paket, je sklenil dogovor o odkupu večinskega deleža že oktobra 2012."

Ker zadruge po končani prevzemni ponudbi na poslovno politiko mlekarne ne bi imele vpliva, so se torej odločile za prodajo. Zadruge nikoli niso bile večinski lastniki Ljubljanskih mlekarn. Zadnja lastniška struktura jim tudi ni omogočala zastopanosti v nadzornem svetu in s tem aktivnejšega vključevanja v upravljanje mlekarne, prav zato si je tudi Mlekodel skupaj z zadrugami, Zadružno zvezo Slovenije in Deželno banko Slovenije prizadeval, da bi pridobil večinski delež in mlekarno ohranil v slovenski lasti, so še zapisali v sporočilu za javnost.

V njem so izrazili tudi pričakovanje, da bodo zadruge kot dobavitelji mleka z novim lastnikom našli dogovor, ki bo slovenskim kmetom zagotavljal dolgoročen odkup in predelavo mleka po sprejemljivih cenah ter potrošnikom zagotavljal nemoteno oskrbo s kakovostnim mlekom in mlečnimi izdelki.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.