Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež Frančišek (foto: CTV)
Papež Frančišek

Papež razglasil nove svetnike

| 12.05.2013, 14:00

Papež Frančišek je med dopoldansko sveto mašo za svetnike razglasil 800 mučencev iz Otranta v Italiji, ki so bili zaradi vere umorjeni leta 1480. Za blažene jih je leta 1771 razglasil papež Klemen XIV., svetniki so tako postali po več kot 240-ih letih. Za svetnico je sveti oče razglasil tudi misijonarko iz Kolumbije. Mati Lavra je postala prva svetnica, ki prihaja iz te južnoameriške države. Na slovesnost kanonizacije je zato na Trg svetega Petra prišel tudi kolumbijski predsednik. Med svetnike je bila prišteta še mehiška redovnica mati Lupita, ki je svoje življenje posvetila ubogim.

Novi svetniki nam po papeževih besedah ponujajo izjemna pričevanja ljubezni in krščanskega življenja. Za nas so sijoči vzori zvestobe Kristusu, saj nas vabijo, da z našo ljubeznijo oznanjamo Božjo ljubezen vsem. 813 mučencev je svojo vero v Kristusa potrdilo z obglavljanjem, saj se niso hoteli odreči svoji veri. Kje pa so našli moč, da so ostali zvesti, se je vprašal sveti oče. „V veri, ki nam pomaga videti preko omejenosti našega človeškega pogleda, preko meja zemeljskega življenja in nam pomaga zreti odprta nebesa, kot je dejal sv. Štefan“. Zato je vse vernike povabil, da bi ohranili vero in obnovili našo zvestobo Gospodu, tudi v težavah in nerazumevanjih.

Zatem je papež spregovoril o lepoti oznanjevanja evangelija vsem, ki je zaznamovala življenje sv. Laure Montoye. Bila je duhovna mati staroselcev. Njene duhovne hčere pa zdaj prinašajo evangelij v najbolj oddaljene kraje in so neke vrste avantgarda Cerkve.

Ta prva svetnica rojena v lepi kolumbijski deželi nas uči, naj bomo velikodušni do Boga, naj ne živimo vere sami, ampak naj jo posredujemo drugim, naj prinašamo veselje evangelija v vsako okolje. Uči nas tudi, naj v vsakem vidimo odsev Jezusovega obličja, naj premagamo indiferentnost in individualizem, ki uničujeta krščanske skupnosti in naše srce. Uči nas tudi, naj brez predsodkov s pristno ljubeznijo sprejmemo vse ljudi in podelimo z njimi, kar imamo najbolj dragocenega. To pa niso naša dela in organizacije, ampak Kristus in njegov evangelij“, je dejal sveti oče.

Ob koncu nas je še povabil, naj postanemo priče ljubezni. To je namreč krepost, brez katere tudi mučeništvo in misijoni izgubijo svoj krščanski okus. Priča tega je bila sv. María Guadalupe García Zavala, ki se je rodila leta 1878 v Mehiki. Odpovedala se je lagodnemu življenju, da bi sledila Jezusu ter služila bolnim in zapuščenim.

Ta nova mehiška svetnica nas vabi, naj ljubimo, kot nas je ljubil Jezus. Zato se ne smemo zapreti sami vase, v naše probleme, v naše ideje in interese, v naš majhen svet, ampak izstopiti iz nas in pristopiti k tistim, ki potrebujejo našo pozornost, razumevanje, pomoč, da bi jim prinesli toplo bližino Božje ljubezni“, je dejal papež Frančišek. Novi svetniki nas po njegovih besedah vabijo, da se vprašamo, kako smo mi zvesti Kristusu in pozorni do naših bližnjih.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.