Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Papež med avdienco: Sveti Duh nam govori, da je Bog naš oče

Svet | 08.05.2013, 11:51

Papež Frančišek je dopoldansko katehezo posvetil Svetemu Duhu, ki nam ga je podelil križani in Vstali Jezus. Velikonočno obdobje bomo namreč sklenili s praznikom binkošti, ko se spominjamo prihoda Svetega Duha nad apostole.

"Dragi bratje in sestre, dober dan," je že kot običajno svoj nagovor začel papež Frančišek. Zatem pa je najprej poudaril, da je Sveti Duh resnično Bog in ga moramo zato častiti kot Očeta in Sina. Spregovoril pa je tudi o tem, da je Sveti Duh neizčrpen vir Božjega življenja v nas. "Človek vseh časov in krajev si želi polno, lepo, pravično in dobro življenje, ki mu ne bi grozila smrt, ampak bi dozorevalo in raslo vse do polnosti," je dejal sveti oče. Vsak človek namreč po njegovih besedah globoko v sebi želi luči, ljubezni, lepote in miru. "Vsi čutimo to željo! In Jezus nam daruje živo vodo, Svetega Duha, ki izhaja iz Očeta in ga Jezus izliva v naša srca." Kristjan je namreč človek, ki misli in deluje po Božje. "Ali mi mislimo po Božje? Ali delujemo po Božje? Ali pa pustimo, da nas vodijo mnoge druge stvari, ki niso Bog," je vprašal papež Frančišek.

Ta živa voda nas lahko v globini odžeja zato, ker nas naredi deležne Božjega življenja, ki je ljubezen, je poudaril papež. Hkrati pa nam Sveti Duh omogoča, da Boga kličemo oče, Abba, kar pomeni očka. "To je dragoceni dar, ki ga Sveti Duh prinaša v naša srca. Gre za življenje samega Boga, življenje otrok, za odnos svobode in zaupanja v Božjo ljubezen in usmeiljenje, kar prinaša nov pogled na druge ljudi, bližnjih in oddaljenih. Vidimo jih vedno kot brate v Jezusu, ki jih moramo spoštovati in ljubiti," je dejal papež in dodal, da nas Sveti Duh uči gledati s Kristusovimi očmi in živeti življenje, kot ga je živel Kristus. Ob sklepu pa je poudaril, da je prav Sveti Duh tisti, ki nam v srcu govori, da nas Bog ljubi. "Bog te ljubi, te ima rad. Ali zares ljubimo Boga in druge, kot Jezus," je vprašal sveti oče. "Pustimo, da nas vodi Sveti Duh, da nam govori, da nas Bog vedno čaka, da je naš oče, da nas ljubi kot nas očka. Pojdimo naprej po tej poti ljubezni, usmiljenja in odpuščanja," je svoj nagovor sklenil papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.