Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

VIDEO: Papež birmancem: Ostanite zvesti v veri

Cerkev po svetu | 28.04.2013, 13:27

Vatikan je dopoldne gostil enega večjih dogodkov v sklopu leta vere. Šlo je za srečanje papeža Frančiška z birmanci. Na trgu svetega Petra se je zbralo skoraj 70 tisoč mladih, ki so v tem letu že ali pa še bodo prejeli zakrament birme. Med sveto mašo na Trgu sv. Petra je papež Frančišek podelil zakrament 44 vernikom z različnih kontinentov. Med njimi so bile tako mlajše kot starejše osebe. Uvod v današnje dogajanje je bila sinočnja procesija, ki ji je sledila izpoved vere pred grobom sv. Petra in kratka kateheza o pomenu in zgodovinski vrednosti teh krajev za vero.

Papež Frančišek je v nagovoru vse zbrane, predvsem pa mlade povabil, da naj ostanejo zvesti Jezusovi veri, saj le takrat izražajo videz Boga, da prosijo Svetega Duha, naj jim pomaga v težavah in da z njegovo pomočjo hodijo proti večnemu življenju.

Papež je v vse povabil, da naj imamo zaupanje v Jezusa. „Prosimo Svetega Duha, naj nam da moč, da bomo priče Jezusa Kristusa,“ je povedal papež. Po njegovih besedah kristjani nismo od Boga poklicani zato, da bi delali majhne stvari, ampak smo poklicani za velike ideje, ki sežejo onkraj tega sveta. „Dragi prijatelji, prosimo Svetega Duha, da nas vedno, ko smo v težavah spodbuja in nam kaže pravo pot,“ je povedal. "Hoditi za Jezusom, dopustiti da njegov Duh preobrazi naše senčne strani, naše vedenje, ki ni skladno z Božjo zamislijo in izmije naše grehe, je pot, ki naleti na mnogo težav zunaj nas v svetu, v katerem živimo in tudi znotraj nas, v srcu, ki nas pogosto ne razume in tudi v nas, v našem srcu. Vendar so težave in stiske del poti, ki vodi v Božjo slavo, podobno kot za Jezusa, ki je bil poveličan na križu. Težave bomo v življenju vedno srečevali! Vendar pogum! Imamo moč Svetega Duha, ki premaga naše stiske."

Sveti oče je nadaljeval, da smo vsi na poti v nebesa in to je tisto, kar je bistvo našega življenja. „Vse zadeve na tem svetu se spreminjajo in imajo nek konec, samo naše življenje nima konca, ima večnost in v tem nas Sveti Duh vedno bolj preobraža ter spreminja. Prepustimo se zato njegovemu vodenju, da bi postali dostojni v življenju, da bi postali možje in žene z dostojanstvom,“ je dejal papež. Vse je povabil k stremljenju za dobrimi deli tako doma, v šoli kot v službi.

Frančišek je še poudaril, da je naše življenje podobno trpečemu Jezusu Kristusu, ki pa je na koncu premagal smrt. Vse, ki je papež Frančišek birmal in tudi tiste, ki so dar svetega Duha že prejeli oziroma še ga bodo je povabil, da naj ostanemo zvesti veri, da bomo vedno šli za Kristusom. „Vem, da boste morali iti proti toku in to zahteva neko moč, to je preganjanje vendar le tako bomo lahko šli za Jezusom Kristusom,“ je dejal in dodal, da če bomo zares imeli v sebi lik Jezusa Kristusa bomo lahko hodili v smeti proti Bogu, ki nas vodi.

Ob koncu slovesne svete maše, med katero je papež Frančišek podelil zakrament svete birme 44 osebam, je pred opoldansko molitvijo izrekel še spodbudno besedo, ki naj bi jih vodila v življenju. Sveti oče je znova pokazal svojo veliko pozornost do ljudi, ki zanj očitno niso samo množica, temveč osebe, ki je vsaka vesela in hvaležna za izraženo dobrohotnost. O papeževi spodbudi pa sestra Brigita Zelič.

Pred sklepom dopoldanskega evharističnega bogoslužja je papež Frančišek vse birmance in vse tam prisotne izročil Mariji. Spomnil je, da nas Devica Marija uči, kaj pomeni živeti v Svetem Duhu in kaj sprejeti novost Boga v svojem življenju. Marija je Jezusa spočela po delovanju Svetega Duha in vsak kristjan je poklican Božjo Besedo, Jezusa sprejeti vase in ga potem prinašati vsem drugim.

V nadaljevanju je spomnil, da je Marija v dvorani zadnje večerje skupaj z apostoli klicala Svetega Duha. Jezusova Mati tudi nas vsakokrat, ko se zberemo k molitvi, podpira s svojo duhovno prisotnostjo, da bi prejeli dar Duha in imeli moč pričevati za vstalega Jezusa. Tistim, ki so danes prejeli zakrament svete birme je papež Frančišek posebej zaželel, naj jim Marija pomaga biti pozorni na to, kar Bog želi od njih in da bi jim pomagala vedno živeti in hoditi skladno s Svetim Duhom.

Nato je svoj prisrčen pozdrav namenil še vsem ostalim prisotnim na trgu svetega Petra, ki so prišli iz mnogih dežel sveta. Posebej je omenil mlade, ki se pripravljajo na prejem zakramenta sv. birme, veliko skupino, ki so jo vodile sestre usmiljenke, vernike nekaterih poljskih in italijanskih župnij, kakor tudi Katholische akademische Verbindung Capitolina.

Nato je dodal: „V tem posebnem trenutku želim k Bogu povzdigniti molitev za številne žrtve, ki jih je povzročilo tragično zrušenje tovarne v Bangladešu. Družinam, ki jočejo za svojimi dragimi izražam svojo globoko solidarnost in občuteno bližino. Iz globine srca močno pozivam, naj bo vedno zaščiteno dostojanstvo delavca in njegova varnost.“

Nato je papež Frančišek svoj opoldanski nagovor sklenil z molitvijo Raduj se Kraljica nebeška ter podelil blagoslov.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.