Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

P. Lombardi: Papež Frančišek moli za ugrabljena sirska škofa

Cerkev po svetu | 23.04.2013, 19:26

Neznanci so včeraj popoldne blizu sirske gospodarske prestolnice Aleppo ugrabili dva pravoslavna metropolita iz omenjenega mesta. Škof Youhanna Ibrahim vodi krajevno Sirsko pravoslavno Cerkev, škof Boulos al-Yaziji pa Grško pravoslavno Cerkev antiohijskega obreda.

Skupaj z diakonom, ki ju je peljal nazaj v mesto, so ju ustavili oboroženi neznanci, izvlekli iz avtomobila, diakona pa ubili. Zatem so ju odpeljali v neznano. Nad dogodkom so pretreseni vsi kristjani s tega območja, obe skupnosti pa sta na domačo in mednarodno javnost naslovili prošnjo za izpustitev. Kristjani so že pred meseci začeli zapuščati svoje domove, saj so v številnih spopadih med uporniki in sirsko vojsko pogosto tarča enih in drugih. Na ugrabitev se je odzval papež Frančišek, ki moli za njuno osvoboditev. Oglasili so se tudi v pravoslavnih Cerkvah od Moskve do Carigrada in ugrabitelje pozvali, naj ju izpustijo.

Tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Federico Lombardi je v izjavi za medije dejal, da je ugrabitev škofov in uboj diakona potrditev dramatičnega položaja v katerem se nahajajo tako prebivalci Sirije kot tam živeči kristjani. „Sveti oče je bil obveščen o tem zadnjem zelo resnem dejanju, ki predstavlja vrh nasilja v zadnjem obdobju,“ je dejal p. Lombardi in spomnil na veliko humanitarno katastrofo v Siriji. Prav tako je povedal, da papež Frančišek moli za zdravje in osvoboditev ugrabljenih škofov. Prav tako moli za vse tiste, ki se soočajo s to humanitarno katastrofo in upa na resničen mir ter spravo.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...