Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar
Nadškof v Münchnu in Freisingu kardinal Reinhard Marx (foto: Wikipedia)
Nadškof v Münchnu in Freisingu kardinal Reinhard Marx

Kardinal Marx: Ustanovitev skupine svetovalcev ni presenečenje

Cerkev po svetu | 22.04.2013, 19:55

Natanko mesec dni po izvolitvi za Petrovega naslednika (13. aprila 2013) je papež Frančišek ustanovil skupino svetovalcev, ki mu bo pomagala pri vodenju vesoljne Cerkve in rimske kurije. Skupino sestavlja osem kardinalov, ki prihajajo iz vseh celin. Med njimi je tudi nemški kardinal Reinhard Marx, nadškof Münchna in Freisinga, ki je o papeževi odločitvi spregovoril za Radio Vatikan.

Kot je dejal kardinal Marx, se je o potrebi po svetovalcih, ki prihajajo iz lokalnih Cerkva, in o 'reformi kurije' govorilo že med zasedanji, ki so jih kardinali imeli pred začetkom konklava, zato papeževa odločitev za oblikovanje takšne skupine ni presenetljiva. Sestava skupine po kardinalovih besedah kaže na papežev namen, da bi predstavljala celoten svet, različne celine in prav tako različne organizacije. Ne gre samo za neposredno povezavo s škofovskimi konferencami in njihovimi predsedniki. Izbrani so bili škofje velikih škofij, ki imajo tudi določeno izkušnjo na področju vodenja in upravljanja. To je po kardinalovem prepričanju pomemben element: predstavljati raznovrstnost lokalnih Cerkva in celin ter tudi vključiti škofe, ki imajo zaradi svoje pastoralne odgovornosti določene izkušnje. Papeževa odločitev je po Marxovem prepričanju pozitivno znamenje, saj želi, da bi ta skupina svetovalcev imela univerzalno razsežnost. Kot rečeno, njeni člani prihajajo iz različnih celin.

Spomnimo, da bo prvo srečanje skupine svetovalcev potekalo od 1. do 3. oktobra 2013. Poleg nemškega kardinala Reinharda Marxa skupino sestavljajo še: Giuseppe Bertello, predsednik vatikanskega governatorata (Italija); Francisco Javier Errazuriz Ossa, nekdanji nadškof mesta Santiago de Chile (Čile); Oswald Gracias, nadškof Bombaja (Indija); Laurent Monswengo Pasinya, nadškof Kinšase (Demokratična republika Kongo); Sean Patrick O’Malley, nadškof Bostona (ZDA); George Pell, nadškof Sidneya (Avstralija); Oscar Andrés Maradiaga Rodríguez, nadškof Tegucigalpe (Honduras), ki bo imel vlogo koordinatorja; in Marcello Semeraro, škof mesta Albano (Italija), ki pa opravljal vlogo tajnika.

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...