Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

FOTO: P. dr. Bahčič in msgr. Petrič o vzdušju v Vatikanu

Svet | 13.03.2013, 23:27

Dogajanje v Vatikanu sta v teh dneh v živo spremljala tudi p. dr. Robert Bahčič in urednik katoliškega tednika Družina msgr. Franci Petrič. Oba sta za Radio Ognjišče povedala, da je bilo na trgu ob izvolitvi nepopisno veselje, hkrati pa izrazi hvaležnosti za novega papeža Frančiška.

P. dr. Robert Bahčič, ki nam je poslal tudi ekskluzivne fotografije s trga sv. Petra, je povedal, da je ves popoldne stal v dežju na trgu in gledal baziliko ter dimnik. Posebej je spomnil na galeba, ki je sedel na dimnik. „Ko je priletel prvič, sem si rekel, če bo še dvakrat sedel na dimnik, potem bo papež gotovo izvoljen. Minila je ura, priletel je drugič in potem, ko se je usedel še tretjič, sem si rekel, gotovo bo!“ P. dr. Bahčič je dejal, da je v množici romarjev slišal mnoga imena bodočega papeža, nihče pa ni omenil kardinala Bergoglia. „Potem, ko je kardinal izgovoril, kdo je bil izvoljen, je nekdo poleg mene vzkliknil, to je delo Sv. Duha!“ P. dr. Bahčič je dodal, da si je želel, da je bil novi papež izvoljen 13. v mesecu, ko „slavimo tudi Fatimsko Marijo in potem, ko je tudi papež rekel, da jutri gre k Mariji, to pomeni, da je res delo Sv. Duha“.

Urednik katoliškega tednika Družina, ki se v teh dneh mudi v Rimu pa je za Radio Ognjišče povedal, da so mnogi zavzeto spremljali dogajanje okrog trga sv. Petra. „Moram reči, da je ozračje zares živo, polno emocij prijetno in pravzaprav nekaj takega, kar človek redko doživi.“ Po njegovih besedah je veliko presenečenje, da je bil za papeža izvoljen nekdo, ki ni veljal za favorita. „Mislim, da so vsi pričakovali, ker so se pojavljala različna imena in napovedi, da bo najprej konklave trajal dlje,“ je poudaril msgr. Petrič. Izrazil je veselje, da je novi papež izbral ime Frančišek. „Ponižnost, ki smo je bili navajeni že pri papežu Benediktu XVI., je v papežu Frančišku I. dobila prav posebno, otipljivo podobo.“

Golob na dimniku sistinske kapele
Golob na dimniku sistinske kapele © CTV

Novi papež Frančišek
Novi papež Frančišek © p. dr. Robert Bahčič

Papež Frančišek
Papež Frančišek © p. dr. Robert Bahčič

Novi papež Frančišek v Vatikanu
Novi papež Frančišek v Vatikanu © p. dr. Robert Bahčič

Naznanitev: Habemus papam
Naznanitev: Habemus papam © p. dr. Robert Bahčič

Množica na trgu sv. Petra pozdravila sv. očeta Frančiška
Množica na trgu sv. Petra pozdravila sv. očeta Frančiška © p. dr. Robert Bahčič

Množica na trgu sv. Petra
Množica na trgu sv. Petra © p. dr. Robert Bahčič

Ura
Ura © p. dr. Robert Bahčič

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...