Marko ZupanMarko Zupan
Urednik mag. Božo Rustja (foto: ARO)
Urednik mag. Božo Rustja

Rustja o novem papežu: Gre za prvega neevropejca

Slovenija | 13.03.2013, 23:44

Veseli smo novega papeža in Bogu smo hvaležni za tako prisrčnega in preprostega človeka. Že ob prvem nastopu je pokazal, da je duhoven človek in mož molitve, ponižen in prijazen. Lepo je, da ceni preproste ljudi, da računa na vernike in se zaveda, da je papež zaradi vernikov in ne oni zaradi njega. Pretresljivo je bilo, ko je najprej on prosil vernike, naj ga blagoslovijo. Uporablja preprost, vsakdanji jezik, blizu sodobnemu človeku (Lahko noč in prijeten počitek) ne pa odtujene in izumetničene govorice.

V njegovem življenjepisu se me je posebej dotaknilo, da je rekel vernikom, naj ne hodijo na njegovo kardinalsko umestitev v Rim, ampak naj denar za letalsko karto raje namenijo ubogim v svojem okolju. Sam je živel v preprostem stanovanju, vozil se je z javnim prevozom in ne limuzino, sam si je celo pripravljal hrano. Zgovorne poteze v času, ko se tudi v naši družbi začenja razslojevanje in ko na žalost tudi nekateri ljudje iz Cerkve niso znali živeti skromno, kakor je živel papež Frančišek in kakor je živel sveti Frančišek, po katerim si je novi papež tudi nadel ime.

Izbira ni tako presenetila, saj se je že dlje časa govorilo, da bo prihodnji papež latinoameričan. Lahko bi rekli, da so tokrat kardinali „držali obljubo“ in izvolili človeka „s konca sveta“, kakor je sam rekel. Menim, da so s tem tudi pokazali, da želijo človeka, ki ima drugačno izkušnjo, ki ni prišel iz rimske kurije.

Je prvi neevropejec in prvi jezuit na papeškem prestolu in je bil že po smrti Janeza Pavla II. „papabile“, kardinal, ki bi lahko postal papež. To se je sedaj tudi zgodilo.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...