Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Papež pri avdienci: Prinašajte upanje Vstalega v svet!

Svet | 03.04.2013, 12:38

Papež Frančišek je med dopoldansko avdienco na Trgu sv. Petra nadaljeval katehezo o apostolski veroizpovedi, ki jo je začel že njegov predhodnik papež Benedikt XVI. Tokrat se je ustavil ob trditvi: Ki je tretji dan od mrtvih vstal po pričevanju pisma. Naša vera v Jezusovo vstajenje je po papeževih besedah srce naše vere. Spregovoril je tudi o prvih pričah Jezusovega vstajenja, ki so bile žene. Tudi mi moramo po papeževih besedah z veseljem deliti naprej našo vero v Vstajenje.

Prve priče vstajenja so bile ženske, ki so imele v zgodovini Cerkve posebno, temeljno vlogo, je dejal papež. Ljubezen jih je gnala, da so odšle h grobu, da so z veseljem sprejele sporočilo Vstajenja in nato veselo oznanilo prenesle apostolom. „In to je lepo, to je poslanstvo mater, poslanstvo žensk in sicer pričevati njihovim otrokom, vnukom, da je Jezus živ in da je vstal“, je poudaril sveti oče. Pred Bogom namreč po njegovih besedah šteje srce. Ženske so skozi zgodovino odpirale vrata vere v Kristusa, saj je vera vedno odgovor na ljubezen. Apostoli so težje verovali, ženske pa teh težav niso imele, je dejal sveti oče in dodal. „Tudi na naši poti vere je pomembno vedeti in čutiti, da nas Bog ljubi. Ne bojmo se ga ljubiti.“ Z očmi vere naj bi Gospoda srečevali v Božji besedi, evharistiji, dejanjih ljubezni, dobroti, odpuščanju in usmiljenju, ki v naš svet prinašajo žarek njegovega Vstajenja. Ob sklepu pa je sveti oče nekaj besed namenil še številnim mladim, ki so se udeležili današnje avdience. „Pravim vam: nosite naprej to gotovost: Gospod je živi in hodi ob nas v življenju. To je vaše poslanstvo!

Nosite naprej to upanje. Pričujte, da je Jezus živ! To bo prineslo upanje temu ostarelemu svetu zaradi vojn, zla in greha. Mladi naprej!“, je svoj nagovor sklenil sveti oče.

Avdience se je poleg romarjev iz različnih držav sveta udeležilo tudi deset tisoč vernikov iz milanske škofije, med njimi mnogi mladi. Papež jih je spodbudil, naj vedno sledijo evangeliju in bodo obrodili številne sadove.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.