Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

VIDEO in FOTO: Papež Frančišek pri svoji prvi avdienci o sporočilu velikega tedna

Svet | 27.03.2013, 13:51

Papež Frančišek je imel dopoldne na Trgu Sv. Petra v Vatikanu svojo prvo splošno avdienco. Kot je dejal, bo nadaljeval s katehezami o veroizpovedi, s katerimi je v letu vere začel Benedikt XVI. Tokrat se je zaradi velikega tedna osredotočil na temelj naše vere.

Papež je avdienco začel z zanj značilnim pozdravom: „Bratje in sestre, dober dan! Vesel sem, da vas lahko pozdravim pri svoji prvi splošni avdienci. Ob tem s hvaležnostjo in spoštovanjem sprejemam poslanstvo iz rok mojega ljubega predhodnika Benedikta XVI. Po veliki noči bomo nadaljevali s katehezami v letu vere. Danes pa se želim osredotočiti na veliki teden. Začeli smo ga s cvetno nedeljo - predstavlja pa vrh bogoslužnega leta, v katerem spremljamo Jezusa v njegovem trpljenju, smrti in vstajenju.“

Po besedah papeža Frančiška se v velikem tednu najmočneje razodeva Božji načrt odrešenja za vse ljudi. Jezus vstopi v mesto Jeruzalem, da bi se v celoti daroval za druge. Da nam svoje telo, svojo kri in obljubi, da bo ostal vedno z nami. S tem ko gre v smrt in izpolni Očetovo voljo, pokaže, kako nas ima rad. Poklicani smo, da sledimo njegovemu zgledu. Veliki teden nas po besedah papeža vabi, da stopimo iz svoje varne vsakdanjosti do tistih, ki so v stiski, ki potrebujejo nekoga, da jih posluša, da jih potolaži, da jim pomaga. Pri tem je dal za zgled Jezusa, dobrega pastirja ki pusti devetindevetdeset ovc, ki so v staji in gre iskat izgubljeno ovco. Papež je še dejal, da veliki teden ni čas žalovanja, ampak predvsem priložnost, da stopimo na pot za Kristusom, da začnemo razmišljati in delati kakor on. Je čas milosti, ko nam Jezus prihaja naproti, da bi lažje zapustili utečeno vsakdanjost, povprečnost ter postali prinašalci luči in veselja v Kristusu za druge.

Papež Frančišek je ob koncu avdience opozoril na nasilje in spopade v Srednjeafriški republiki. Dejal je, da pozorno spremlja dogajanje v tej deželi in moli za vse, ki trpijo, še zlasti za sorodnike žrtev, za ranjene, za tiste, ki so ostali brez domov in so morali v izgnanstvo. Pozval je k takojšnji ustavitvi nasilja in iskanju politične rešitve nastalih razmer.

FOTO: p. dr. Robert Bahčič

Papež Frančišek med romarji
Papež Frančišek med romarji © p. dr. Robert Bahčič

Papež Frančišek
Papež Frančišek © p. dr. Robert Bahčič

Papež Frančišek
Papež Frančišek © p. dr. Robert Bahčič

Trg sv. Petra
Trg sv. Petra © p. dr. Robert Bahčič

Papež Frančišek
Papež Frančišek © p. dr. Robert Bahčič

Papež Frančišek med romarji
Papež Frančišek med romarji © p. dr. Robert Bahčič

Argentinska zastava
Argentinska zastava © p. dr. Robert Bahčič

Kip Jezusa na Trgu sv. Petra; Jezus Kristus
Kip Jezusa na Trgu sv. Petra; Jezus Kristus © p. dr. Robert Bahčič

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.