Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Papež Frančišek: Nikoli se ne prepustimo pesimizmu!

Slovenija | 15.03.2013, 12:10

Papež Frančišek se je dopoldne poslovil od kardinalov. Čas konklava je bil po njegovih besedah pomenljiv ne le za kardinalski zbor, ampak za vse vernike. „V teh dneh smo močno občutili ljubezen in solidarnost vesoljne Cerkve, pa tudi znamenja pozornosti s strani ljudi, ki ne delijo naše vere, vendar spoštujejo Cerkev in Sveti sedež,“ je dejal papež in dodal, da je bilo prav zato tako ganljivo tudi njegovo prvo srečanje z množico na Trgu sv. Petra. Med kardinali, ki so izvolili novega svetega očeta, je bil tudi Slovenec, kardinal Franc Rode.

Posebno zahvalo je namenil kardinalom, med njimi tistim, ki so v molitvi za Cerkev darovali svoje bolezni in starostne težave. Pozdrav je poslal tudi kardinalu Mejiji, ki je imel pred včerajšnjim srčni infarkt in se zdaj zdravi v bolnišnici Pija XI.

Z občutki globoke hvaležnosti se je zatem spomnil svojega predhodnika papeža Benedikta XVI., ki je, kot je dejal, v teh letih obogatil in poživil Cerkev s svojim vodenjem, dobroto, vero, ponižnostjo in blagostjo, lastnosti, ki ostajajo duhovna dediščina vseh. "Čutimo, da je Benedikt XVI. globoko v naših srcih prižgal plamen, ki bo sedaj gorel naprej, saj ga bo hranila njegova molitev, ki bo še naprej podpirala Cerkev na njeni duhovni in misijonarski poti."

Današnje srečanje s kardinali je bilo po njegovih besedah neke vrste nadaljevanje globokega občestva, ki so ga živeli v zadnjem obdobju. "To medsebojno poznavanje, odprtost drug do drugega, sta nam pomagala biti poslušni delovanju Svetega Duha," je dejal in dodal: "Zanimivo je, da Sveti Duh ustvarja različnost v Cerkvi in se zdi kot neke vrste apostol zmešnjave. Po drugi strani pa je tisti, ki v vsej tej različnosti ustvarja edinost in sicer ne v enakosti, ampak v skladnosti." On nam po papeževih besedah daje različne karizme in nas hkrati zedinja v občestvo Cerkve, iz vseh ustvarja eno Kristusovo telo.

Kardinalom je nato papež Frančišek dejal, da želi na temelju tega občestva med njimi znova izraziti svojo željo služiti evangeliju z obnovljeno ljubeznijo ter pomagati Cerkvi, da bi postala vedno bolj v Kristusu in s Kristusom. "Pastirji in verniki se bomo še posebej v tem letu vere trudili zvesto odgovoriti na naše večno poslanstvo: prinašati Kristusa človeku in voditi človeka k srečanju z Njim." To nam namreč po papeževih besedah pomaga postati novi ljudje ter v naših dušah vzbudi krščansko veselje, ki je del tiste Jezusove obljube, da bo dal stokratno vsakemu, ki ga sprejme v svoje življenje.

Zatem je papež vzkliknil: "Nikoli se ne prepustimo pesimizmu, ki nam ga hudič ponuja vsak dan. Nikoli ne obupajmo. Bodimo trdno prepričani, da Sveti Duh daruje Cerkvi pogum, da vztraja in išče nove oblike evangelizacije, da bi ponesla evangelij do skrajnih meja zemlje." Krščanska resnica je po njegovih besedah privlačna in prepričljiva zato, ker odgovarja na globoko potrebo človeka, saj mu oznanja, da je Kristus edini Odrešenik celotnega človeka in vsega človeštva.

Zatem pa jih je takole nagovoril: "Dragi bratje, pogum! Približno polovico nas je že starejših. Starost pa je sedež modrosti življenje." Zato je zbrane povabil, naj to modrost življenja darujejo mladim. Ob sklepu je svoje poslanstvo in poslanstvo vseh kardinalov zaupal Mariji ter zbranim podelil apostolski blagoslov.

Kardinal Franc Rode med poslušanjem papeževih besed
Kardinal Franc Rode med poslušanjem papeževih besed © CTV

Kardinali z novim papežem Frančiškom
Kardinali z novim papežem Frančiškom © CTV

Papež Frančišek
Papež Frančišek © CTV

Papež Frančišek
Papež Frančišek © CTV

Kardinali z novim papežem Frančiškom
Kardinali z novim papežem Frančiškom © CTV

Papež Frančišek
Papež Frančišek © CTV

Dekan kardinalskega zbora kardinal Angelo Sodano
Dekan kardinalskega zbora kardinal Angelo Sodano © CTV

Slovenija, Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...