Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Papež Frančišek v Sikstinski kapeli daroval prvo mašo

Svet | 14.03.2013, 18:35

Papež Frančišek je prvo sveto mašo v novi vlogi daroval na kraju, kjer je bil izvoljen za Petrovega naslednika. V Sikstinski kapeli v Vatikanu so se mu ob oltarju pridružili kardinali volivci, ki so s tem uradno končali konklave. Nagovor po evangeliju je papež Frančišek gradil na besedni zvezi "hoditi v luči Gospodovi". Pri tem je poudaril troje: kako biti živi kamni Cerkve, kako graditi Cerkev, ki je Kristusova nevesta, ter kako hoditi po poti, se nikoli ustaviti in izpovedovati vero v Kristusa.

Prvi sveti oče iz Latinske Amerike je zbrane pozval, naj ne pozabijo svojega glavnega poslanstva, ki je širiti Jezusov nauk. Opozoril je, da Cerkev potrebuje duhovno prenovo, v nasprotnem primeru se bo njena vloga zmanjšala in končala, tako je dodal, kot "dobrodelna nevladna organizacija". Po njegovem bi morala Cerkev zavreči posvetnost in se osredotočiti na oznanjevanje evangelija.

Papež Frančišek pridige ni bral. Govoril je iz srca. Med drugim je poudaril, da moramo ostati zvesti Jezusovemu nauku, če želimo biti pravi Kristusovi učenci, sprejeti in priznati moramo Njegovo Luč. "Ko ne priznavamo Kristusa, priznavamo ta svet," je dejal sveti oče. To pa po njegovem ni lahko, ker so na poti stvari, ki nas ustavljajo. Najpomembneje po njegovih besedah pa je, da ne smemo nikoli pozabiti nositi svojega križa. Cerkev namreč po njegovih besedah gradimo na križu, brez križa, tako meni, nismo Kristusovi učenci. "Lahko smo duhovniki, kardinali in papeži, vendar brez križa nismo Kristusovi učenci." Poudaril je še: "Življenje je popotovanje. Ko se ustavimo, se lahko zgodi, da zaidemo s svoje poti."

Jutri bo papež uradno pozdravil in nagovoril kardinale, ki so ga izvolili, in tudi tiste, ki so stari več kot 80 let. V soboto bo imel v dvorani Pavla VI. avdienco za novinarje in predstavnike sredstev družbenega obveščanja. V nedeljo bo sledil prvi govor za vernike, in sicer ob molitvi angelovega češčenja.

Papež Frančišek bo za rimskega škofa umeščen v torek, 19. marca, na praznik svetega Jožefa. Sveta maša bo ob 9.30 na Trgu svetega Petra v vatikanu. Ta slovesen dogodek bomo neposredno prenašali tudi na valovih Radia Ognjišče.

Papež Frančišek se je v pridigi naslonil na besede iz berila in evangelija, vs epa povabil k iskreni hoji za Kristusom. Pridigo objavljamo v celoti:

„Vidim, da imajo vsa tri današnja berila nekaj skupnega: gibanje. V prvem berilu gre za gibanje potovanje; v drugem berilu gibanje pomeni graditev Cerkve. V evangeliju je gibanje v (dejanju) izpovedi,. Torej hoja, graditev, izpovedovanje.

Hoja: Jakobova hiša? – O, Jakobova hiša, pridite, hodimo v Gospodovi luči. To je prvo, kar je rekel Bog Abrahamu: »Hodi v moji navzočnosti in bodi popoln.« Hoja: naše življenje je potovanje in ko se ustavimo, je nekaj narobe. Vedno hoditi v Gospodovi navzočnosti, v Gospodovi luči, skušati živeti v tej popolnosti, ki jo zahteva Bog od Abrahama v svoji obljubi.

Graditi: graditi Cerkev. Govor je o kamnih: kamni so trdni, toda govor je o živih kamnih, ki jih je mazilil Sveti Duh. Gradite Cerkev, nevesto Kristusa, vogelnega kamna, ki je isti Gospod. Gradimo z (vsakim) gibanjem v svojem življenju!

Izpovedovati: lahko hodimo, komor hočemo, lahko marsikaj gradimo, toda če ne izpovedujemo vere v Jezusa Kristusa, nič ne koristi. Postali bomo sočutna nevladna organizacija, ne pa Cerkev, Kristusova nevesta. Če človek ne hodi, obtiči. Če človek ne gradi na trdnih skalah, kaj se zgodi? Zgodi se tisto, kar se zgodi otrokom na plaži, ki gradijo gradove iz peska: vse se sesuje, ker je brez trdnosti. Če človek ne izpoveduje vere v Jezusa Kristusa – spomnim na reka Leona Bloya: »Kdor ne moli k Bogu, moli k hudiču«. Če človek ne izpoveduje vere v Jezusa Kristusa, izpoveduje posvetnost hudiča.

Hoditi, graditi – zidati, izpovedovati: naloga ni tako lahka, saj so pri hoji, graditvi in izpovedovanju včasih pretresi – so gibanja, ki niso del poti, gibanja, ki nas vlečejo nazaj.

Evangeljska pripoved se nadaljuje s posebnim položajem. Isti Peter, ki je izpovedal vero v Jezusa Kristusa, pravi nekako takole: »Ti si Kristus, Sin živega Boga. Hodil bom za teboj, vendar ne govoriva o križu. To nima nič opraviti s tem.« Pravi: »Hodil bom za teboj po drugih potih, na katerih ni križa.« Če hodimo brez križa, če gradimo brez križa in če vero v Kristusa izpovedujemo brez križa, nismo Gospodovi učenci. – Smo zgolj posvetni, smo samo škofje, duhovniki, kardinali, papeži, ne pa Kristusovi učenci.

Rad bi, da bi vsak od nas po teh dnevih milosti imel pogum, da bi hodil v Gospodovi navzočnosti, z Gospodovim križem: da bi gradil Cerkev na Kristusovi krvi, ki je prelita na križu, in izpovedoval eno slavo, slavo križanega Kristusa. Tako bo Cerkev šla naprej.

Za vse nas upam, da bi nam Sveti Duh in molitev naše gospe, naše Matere, naklonila to milost: da bi hodili, gradili in izpovedovali križanega Jezusa Kristusa. Tako bodi.(prevod: s. Vesna Jelen)

Papež Frančišek
Papež Frančišek © p. dr. Robert Bahčič

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...