Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Kakšno ime bi lahko izbral novi papež?

Svet | 13.03.2013, 19:00

V začetku so papeži ob izvolitvi obdržali osebno ime. Prvi, ki je sam izbral drugo ime, je bil Janez II., ki je bil papež med letoma 533 in 535. Za to se je odločil, ker je bilo njegovo rojstno ime Merkurij poganskega izvora. Sprememba imena ima tudi teološko razlago, korenine segajo v Sveto pismo.

Bog je spremenil ime vsem tistim, ki jim je zaupal posebno poslanstvo, na primer Abrahamu. Podobno je storil Jezus pri več svojih učencih, med drugim pri apostolu Petru. Tudi to je osnova izročila, da papeži za čas svojega pontifikata izberejo drugo ime. Pri tem upoštevajo več dejavnikov, med drugim naklonjenost enemu od svojih predhodnikov.

Janez Pavel I. je združil imeni Janeza XXIII. in Pavla VI., ki se jima je želel pokloniti. Janez Pavel II. je temu imenu sledil iz spoštovanja do svojega predhodnika.

Benedikt XVI. je ime izbral zaradi zapuščine papeža Benedikta XV., ki je bil, kot je dejal, „pogumni in pravi prerok miru v kaosu prve svetovne vojne“.

Če bo novi papež sledil tem zgledom, bi lahko izbral ime Benedikt XVII., s čimer bi med drugim sporočil, da bo nadaljeval delo minulega pontifikata. Lahko bi izbral ime Janez Pavel III., če ga navdihuje pastoralno delo poljskega papeža. Prav tako sta možnosti imeni Janez XXIV. ali Pavel VII., s čimer bi počastil papeža 2. vatikanskega cerkvenega zbora. Oktobra lani je namreč minilo pol stoletja od začetka tega pomembnega dogodka.

Novi sveti oče bi lahko sledil zgledu še kakšnega velikega papeža. Lahko bi izbral ime Leon XIV., če bi želel počastiti papeža Leona XIII., ki je začel družbeni nauk Cerkve sredi industrijske revolucije. Lahko bi izbral ime Gregor XVII. in se navezal ali na svetega Gregorja Velikega ali na svetega Gregorja VII., s tem pa bi napovedal reforme znotraj Cerkve.

Novi papež se lahko odloči tudi za povsem novo ime z močnim krščanskim izročilom, ki ni uporabil še nihče. Med možnostmi so Alojzij, Frančišek, Ksaverij, Ignacij in Tomaž. Gre za imena svetnikov, ki bi jih katoličani verjetno podprli.

Omenimo še nekaj statističnih podatkov. Kar 23 svetih očetov je izbralo ime Janez, po 16 Gregor in Benedikt, 14 Klemen, 13 Leon ter po 12 Inocenc in Pij. 9 papežev je izbralo ime Štefan, 8 Urban, 7 Aleksander, po 6 Hadrijan in Pavel, po 5 Sikst, Martin, Nikolaj in Celestin ter po 4 Anastazij in Honorij. Do danes še noben sveti oče ni izbral imena prvega papeža Petra.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...