Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO in FOTO: Iz Sikstinske kapele črn dim

Svet | 13.03.2013, 11:45

Potem, ko so kardinali danes dopoldne nadaljevali z volitvami novega papeža, je črn dim iz Sikstinske kapele naznanil, da še nihče ni uspel zbrati dve tretjini glasov, kar bi pomenilo, da je izvoljen 266. papež.

Danes so se kardinali najprej zbrali v Pavlinski kapeli ob 8.15, ko so skupaj obhajali sveto mašo. Ob 9.30 pa so vstopili v Sikstinsko kapelo. Po molitvi sta sledila dva kroga glasovanja, ki pa glede na črn dim ob 11:40 nista bili uspešni. Prvi črn dim se je pojavil že včeraj, 12. marca, ob 19:42.

Kardinali so se po dopoldanskem glasovanju vrnili v Dom sv. Marte, kjer bo ob enih kosilo. Ob štirih popoldne bodo ponovno odšli v Sikstinsko kapelo. Sledila bosta še nadaljnja dva kroga glasovanja. Ob 19.15 bodo ponovno sklenili z molitvijo večernic in se nato, če še ne bodo izvolili novega papeža, vrnili v Dom sv. Marte.

Če novi papež tudi popoldne še ne bo izvoljen, lahko nov črn dim pričakujemo okoli 19. ure. Če se bodo kardinali volivci poenotili in izbrali 265. Petrovega naslednika že v naslednjem krogu, bi se lahko iz dimnika na strehi Sikstinske kapele pokadilo že prej - v tem primeru bi bil dim bele barve.

Foto: p. dr. Robert Bahčič

Ura drugega črnega dima; 11:38
Ura drugega črnega dima; 11:38 © p. Robert Bahčič

Črn dim iz dimnika nad Sikstinsko kapelo
Črn dim iz dimnika nad Sikstinsko kapelo © p. Robert Bahčič

Glavna loža bazilike sv. Petra čaka na novega papeža
Glavna loža bazilike sv. Petra čaka na novega papeža © p. Robert Bahčič

Romarji na trgu sv. Petra v pričakovanju izvolitve
Romarji na trgu sv. Petra v pričakovanju izvolitve © p. Robert Bahčič

Romar na trgu sv. Petra
Romar na trgu sv. Petra © p. Robert Bahčič

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...