Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Tudi verniki na Trgu svetega Petra so lahko spremljali obred vstopa v konklave (foto: p. Robert Bahčič)
Tudi verniki na Trgu svetega Petra so lahko spremljali obred vstopa v konklave

VIDEO in FOTO: Kardinali volivci vstopili v konklave

Svet | 12.03.2013, 19:07

Konklave se je uradno začel. 115 kardinalov volivcev iz različnih koncev sveta je zbranih v Sikstinski kapeli, kjer umaknjeni od oči javnosti izbirajo 265. naslednika apostola Petra. Konklave namreč poteka v strogi zaupnosti.

Obred vstopa v konklave se je začel v Pavlinski kapeli v vatikanski apostolski palači z znamenjem križa in zagotovilom, da vsa Cerkev, ki se kardinalom volivcem pridružuje v molitvi, kliče milost Svetega duha, da bodo izbrali vrednega pastirja vse Kristusove črede. Uvodni molitvi je sledila procesija do Sikstinske kapele, med katero so kardinali volivci prepevali litanije vseh svetnikov. Vsak posebej je počastil križ nad oltarjem v kapeli in nato zasedel že vnaprej določen sedež. Potem ko so zmolili v čast svetemu Duhu, je sledila skupna prisega molčečnosti. "Kardinali obljubijo, se zavezujejo in prisegajo, da bodo zvesto in dosledno izpolnjevali najprej predpise apostolske konstitucije Universi Dominici Gregis, ki določa natančna pravila za sam konklave. Obljubijo tudi, da bo bo tisti, ki bo izvoljen za Petrovega naslednika in pastirja vesoljne Cerkve, v njeno korist in blagor zvesto opravljal zaupano mu službo. Tretjič obljubijo, da bodo vsi skrbno varovali zaupnost samega postopka in vse kar je povezano z volitvami. Ne glede na čas in prostor so zavezani molčečnosti," je za naš radio pojasnil dr. Andrej Saje. Skupni prisegi je sledila prisega vsakega kardinala volivca posebej. "Jaz, kardinal, obljubljam, se zavezujem in prisegam. Tako naj mi pomaga Bog in ta sveti Božji evangelij, ki se ga s svojo roko dotikam," so besede, ki jih je izrekel vsak od njih, tudi slovenski kardinal Franc Rode. Sicer pa je pred kardinalom Rodetom v konklave stopil torontski nadškof kardinal Alojzij Ambrožič.

Po prisegi vseh kardinalov volivcev je papeški ceremonijer Guido Marini izrekel besede: "Extra omnes." Vsi, ki niso kardinali volivci, so morali zapustiti Sikstinsko kapelo, papeški ceremonijer je nato zaprl in zaklenil njena vrata.

Zapiranje vrat Sikstinske kapele
Zapiranje vrat Sikstinske kapele © p. Robert Bahčič

Kardinali se bodo v Sikstinski kapeli zbirali vsak dan do izvolitve novega papeža: dopoldne od 9.30 do 12.30 in popoldne od 16. do 19. ure. Ali so kardinali izbrali novega svetega očeta, nam bo iz dimnika na strehi Sikstinske kapele naznanil bel dim.

Kardinali vstopajo v konklave
Kardinali vstopajo v konklave © CTV

Kardinali
Kardinali vstopajo v konklave © CTV

Kardinali prisegajo na Sv. pismu
Kardinali prisegajo na Sv. pismu © CTV

Vrata Sikstinske kapele se zapirajo
Vrata Sikstinske kapele se zapirajo © CTV

Zaprta vrata Sikstinske kapele
Zaprta vrata Sikstinske kapele © CTV

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...