Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Kardinal Sodano: Poslantvo papeža je služenje v ljubezni

Svet | 12.03.2013, 11:45

Pred 115 kardinali volivci je odgovorna in zahtevna naloga izvolitve novega papeža. Preden bodo popoldne vstopili v konklave, so se kardinali dopoldne zbrali pri sveti maši v baziliki sv. Petra za izvolitev novega papeža. Slovesno somaševanje je vodil dekan kardinalskega zbora kardinal Angelo Sodano, ki sicer ni med volivci. V nagovoru je poudaril, da je naloga Petrovega naslednika predvsem služenje v ljubezni, ki je pripravljena darovati tudi svoje življenje.

„Besede iz psalma: 'Gospodove milosti bom na veke opeval', so odmevale tudi danes“, je poudaril kardinal Sodano in dodal, da so nas prav te besede uvedle v kontemplacijo Njega, ki vodi in poživlja svojo Cerkev skozi stoletja. „Tudi mi se želimo danes s Kristusom podariti Očetu, ki je v nebesih, da bi se mu zahvalili za ljubečo pomoč do Cerkve, in še posebej za sijajen pontifikat papeža Benedikta XVI., ki mu v tem trenutku izražamo globoko hvaležnost“. Tem njegovim besedam je sledilo dolgo ploskanje navzočih v znak hvaležnosti prejšnjemu papežu. „Hkrati pa želimo prositi Gospoda naj po pastirski skrbi očetov kardinalov kmalu podari drugega dobrega pastirja svoji sveti Cerkvi“, je dejal kardinal Sodano. Pri tem nas po njegovih besedah podpira vera, saj je Jezus rekel Petru: Na tebi bom zgradil svojo Cerkev in peklenska vrata je ne bodo premagala.

Zatem je kardinal Sodano spregovoril o današnji Božji besedi, ki nam pomaga bolje razumeti poslanstvo, ki ga je Jezus zaupal Petru. Prvo berilo prinaša preroštvo izraelskemu ljudstvu v izgnanstvu in sicer prihod Mesije, ki bo poln upanja, ki bo povil rane, oznanil svobodo sužnjem, napovedal leto Božjega usmiljenja. To se je v polnosti udejanjilo v Jezusu, ki je med nas prinesel Božjo ljubezen. „To njegovo ljubezen še posebej zaznamo v trpljenju, uboštvu in v vseh stiskah človeka.“ Znana je okrožnica Bogat v usmiljenju, kjer bl. papež Janez Pavel II. govori, da se Božja ljubezen razodeva kot usmiljenje. „To poslanstvo usmiljenja je Jezus zaupal še posebej pastirjem Cerkve in ga na poseben način zaupa Rimskemu škofu“, je poudaril kardinal Sodano. Jezus je namreč Petru rekel: Peter, ali me ljubiš bolj kot tile. Torej, če me ljubiš bolj, pasi moje ovce. Zato naj bo po besedah kardinala Sodana papeževa naloga pasti čredo v ljubezni.

Ta ljubezen namreč sili pastirje Cerkve, da opravljajo svoje poslanstvo služenja. Tako je to tudi nakazal Benedikt XVI. v sporočilu za letošnji postni čas: „Včasih obstaja tendenca, da bi ljubezen omejili le na humanitarno pomoč. Največje delo ljubezni pa je prav evangelizacija, ni bolj blagodejnega dejanja, kot lomiti kruh Božje besede, popeljati bližnjega v odnos z Bogom.“

Drugo berilo je napisal apostol Pavel kristjanom v Efezu. V njem predstavlja skrivnost Kristusa in Cerkve. Prvi del pisma zadeva bolj nauk, drugi del, ki smo ga slišali danes, pa je bolj pastoralne narave. Začenja z jasnim klicem k edinosti v Cerkvi. Vsak naj svoj poklic živi v polnosti in sicer tako, da v potrpežljivosti prenašamo drug drugega in ohranjamo edinost z vezjo miru. V edinosti Cerkve obstaja raznolikost darov, ki pa je v službi gradnje edinega Kristusovega telesa. „Zaradi edinosti je Kristus poslal Svetega Duha in postavil svoje apostole za vidni temelj edinosti Cerkve. Sveti Pavel nas uči, da mora tudi vsak od nas sodelovati pri edinosti Cerkve. Za njeno delovanje je namreč pomemben vsak ud. Vsi smo poklicani z naslednikom Petra, da dosežemo to edinost Cerkve,“ je jasno poudaril kardinal Angelo Sodano.

Kardinali pri maši
Kardinali pri maši © p. Robert Bahčič
Evangelij pa nas predstavi k zadnji večerji, ko je Gospod rekel: Ljubite se med seboj, kakor sem vas jaz ljubil. Temelja drža pastirjev Cerkve je po besedah kardinala Sodana ljubezen, ki nas sili, da darujemo svoje življenje za brate. „To velja še posebej za Petrovega naslednika, kajti višja in bolj univerzalna je pastirjeva služba, toliko večja mora biti njegova ljubezen.“ Prav v tem služenju ljubezni do Cerkve so bili po njegovih besedah zadnji papeži pravi umetniki toliko različnih spodbud do ljudstev, do mednarodne skupnosti, spodbujali so mir in pravičnost. „Molimo, da bi novi papež lahko nadaljeval to delo. To služenje v ljubezni pa je predvsem del notranje narave Cerkve. To poslanstvo ljubezni, ki je lastno vsej Cerkvi in na poseben način pastirju rimske Cerkve. Gre za vodstvo v ljubezni“, je še dejal kardinal Sodano in vse zbrane povabil k molitvi, da nam Gospod nakloni papeža, ki bo z velikodušnim srcem opravljal to poslanstvo.

Nekaj odlomkov iz evangelija, ki so ga izbrali za ta slovesen dogodek: „Kakor je Oče mene ljubil sem tudi jaz vas ljubil. Ostanite v moji ljubezni. Če se boste držali mojih zapovedi, boste ostali v moji ljubezni“. ... „To sem vam povedal, da bo moje veselje v vas. To je moja zapoved, da se ljubite med seboj, kakor sem vas jaz ljubil. Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da da življenje za svoje prijatelje. Vi ste moji prijatelji, če delate, kar vam naročam“... „Vas pa sem imenoval prijatelje, ker sem vam razodel vse, kar sem slišal od mojega Očeta. Niste vi mene izvoli, ampak sem jaz vas izvolil in vas postavil, da greste in obrodite sad in da vaš sad ostane. Tako vam bo Oče dal, karkoli ga boste prosili. To vam naročam, da se ljubite med seboj“.

Popoldne se bodo kardinali zbrali v konklavu, kjer bodo najprej prisluhnili meditaciji. Pred tem bomo ob 16.30 v živo spremljali procesijo iz Pavlinske kapele v Apostolski palači do Sikstinske kapele. Če bodo kardinali želeli, bodo lahko že nocoj opravili prvo glasovanje. V tem primeru bomo lahko iz dimnika Sikstinske kapele opazovali barvo dima. Sicer pa se bodo kardinali v naslednjih dneh v Sikstinski kapeli zbirali dopoldne od 10.00 do 12.30 in od 16.30 do 19.30. V tem času lahko pričakujemo tudi dim, ki nam bo naznanil izvolitev novega papeža. Seveda bomo tudi v tistem zgodovinskem trenutku neposredno spremljali dogajanje na Trgu sv. Petra.

Bazilika sv. Petra je bila popolnoma polna
Bazilika sv. Petra je bila popolnoma polna © p. Robert Bahčič

Kardinali pri sveti maši pred začetkom konklava
Kardinali pri sveti maši pred začetkom konklava © p. Robert Bahčič

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...