Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Kardinali (foto: CTV)
Kardinali

VIDEO: Začela so se zasedanja kardinalov pred konklavom

Svet | 04.03.2013, 15:46

V sinodalni dvorani v Vatikanu je dopoldne potekalo prvo splošno zasedanje kardinalskega zbora. Kardinali se bodo popoldne znova zbrali, zasedanja pa bodo potekala tudi prihodnje dni, vse dokler v Rim ne bo prispelo vseh 115 kardinalov volivcev. Šele, ko bodo zbrani vsi kardinali volivci, bodo določili datum vstopa v konklave. To pa se lahko zgodi prej kot v 15-ih dneh po izpraznjenem sedežu, saj je v pismu motu proprio tako določil takratni papež Benedikt XVI.

Tiskovni predstavnik Svetega sedeža je povedal, da je današnje prvo zasedanje kardinalov potekalo v ozračju velikega miru in ustvarjalnosti. „Vsi želijo aktivno sodelovati v tem pomembnem času odločanja o prihodnosti Cerkve v svetu in merilih za izbor novega pastirja“, je dejal Lombardi.

Povedal je tudi, da kardinali vsako zasedanje začnejo z molitvijo Pridi Sveti Duh. Zasedanje vodita kardinal dekan in kamerleng, ob njiju pa je tajnik kardinalskega zbora. Danes dopoldne je vsak kardinal dobil svoje mesto v sinodalni dvorani, kjer bo sedel tudi pri naslednjih zasedanjih. Navzočih je bilo 142 kardinalov, 65 jih še manjka. Volivci so bili 103, kar pomeni, da jih manjka še 12. Kot je povedal p. Lombardi bodo prišli nocoj in jutri zjutraj.

Zbrane je danes najprej nagovoril dekan kardinalskega zbora kardinal Sodano. Spomnil je na pomembnost tega dogodka, ki poteka v molitveni podpori s strani celotne Cerkve. Zatem so vsi kardinali osebno prisegli v latinskem jeziku, tako da so roko položili na evangelij, kakor zahteva 12. člen apostolske konstitucije za primer izpraznjenega sedeža.

Med kardinali volivci so za tri dni izvolili tudi tri kardinale asistente za kamerlenga za čas izpraznjenega sedeža. To so kardinal Re za vprašanja škofov, kardinal Sepe za vprašanje duhovnikov in kardinal Rode za področje diakonov. Asistente bodo zamenjali vsake tri dni.

Kamerleng je zatem predlagal, da bi že na današnjem popoldanskem zasedanju imeli prvo meditacijo. Po navodilu omenjene konstistucije naj bi namreč pripravili eno meditacijo v času kongregacije in drugo na začetku konklava.

„Dekan kardinalskega zbora pa je predlagal, da bi pripravili sporočilo za papeža v pokoju, kar so vsi z veseljem sprejeli. Oblikovali ga bodo danes popoldne ali jutri dopoldne“, je povedal tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. Po odmoru, ko so imeli kardinali priložnost za osebna srečanja, so nadaljevali z zasedanjem. Povejmo še to, da bo v podporo kardinalom v teh dneh v baziliki sv. Petra vsak večer pred sveto mašo posebna molitev.

Šele po objavi datuma za začetek konklava, pa naj bi se začela v Sikstinaki kapeli začela tudi opravila, ki so potrebna za pripravo na ta pomemben dogodek. Konklava se bodo sicer lahko udeležili le kardinali mlajši od 80 let.

Na današnje zborovanje so ameriški kardinali prišli skupaj z avtobusom, nekateri so se pripeljali z avtom, bilo pa je tudi nekaj nevšečnosti. Pokvaril se je namreč avto, ki naj bi pripeljal indijskega kardinala. Številni novinarji, ki so stali pred vrati sinodalne dvorane, so ostali razočarani. Kardinali namreč niso dajali izjav, saj je prav diskretnost ena od pomembnih lastnosti, ki se zahteva od kardinalov.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...