Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Kako ravnati pred papeževim odstopom?

Slovenija | 19.02.2013, 13:15

Ob napovedanem odstopu papeža Benedikta XVI. so vsi škofje ordinariji izdali navodila duhovnikom in vernikom. V njih nas vabijo, naj pri bogoslužju in posamezno molimo za papeža, za njegovo zdravje in v zahvalo za njegovo delo. V molitvi po družinah, pri verouku in drugih srečanjih namenimo zanj običajno molitev: Očenaš, Zdravamarijo in Slava Očetu. Priporočajo tudi poseben namen za svetega očeta pri molitvi rožnega venca, bolnike pa spodbujajo k darovanju trpljenja zanj.

Postni čas je liturgično gledano zelo strog. Mašna besedila so točno določena in zato nimajo duhovniki veliko izbire. Brez posebnega dovoljenja škofa jih ni mogoče spreminjati. Mariborski nadškof Marjan Turnšek: „Zato smo škofje čutili potrebo, da dovolimo v tem času, najprej do odstopa papeža vzame kakšen obrazec maše ali prošnje za sedanjega papeža.“

Do odstopa vsa cerkvena občestva na raznih srečanjih in pri verouku škofje vabijo k molitvi za sedanjega papeža. „Predvsem v zahvalo za njegov pontifikat. Za njegovo žrtvovanje za Cerkev, ki smo ga še vedno deležni in smo mu hvaležni za to“, je dejal nadškof Turnšek.

Župniki naj v dneh do vključno 28. februarja oznanijo posebno sveto mašo za svetega očeta, h kateri naj povabijo vse vernike. Tokrat jo lahko izjemoma obhajajo v beli barvi, čeprav je za postni čas sicer predpisana vijolična barva. „Pri pridigi spodbujamo, da se v tem času spomnimo na papeža Benedikta XVI. tudi pri naših nagovorih. Poudarimo nekatere značilnosti v njegovem učenju in zgledu: poudarek na Božji ljubezni do slehernega človeka, poudarjanje pomena pravega in poglobljenega bogoslužja, v katerem deluje Bog sam, prizadevanje za mir v svetu in edinost med kristjani in v sami Katoliški cerkvi, skrb za »očiščenje« Cerkve od raznih zablod ter nezvestobe krščanskemu nauku in morali, papeževo ponižno služenje, pogum in zvestobo.“ Duhovniki naj spomnijo tudi na papeževo odgovornost za Cerkev, ki jo razodeva tudi njegov odstop zaradi šibkosti, ki jih prinašajo njegova leta.

Temu obdobju bo sledil čas izpraznjenega sedeža, ko duhovniki pri sveti maši ne morejo več imenovati papeža, ker ga do izvolitve novega papeža ni. „Prav tako jim dajemo navodila, da lahko v času izpraznjenega sedeža molijo za dobro izvolitev za novega papeža, za kardinale, ki bodo navzoči na konklavu. Skratka, da to dogajanje živo spremljamo in sicer ne samo v medijih, ampak tudi duhovno, kar se nam zdi zelo pomembno.“ Papeževo izvolitev bo zaznamovalo zvonjenje zvonov po vseh cerkvah. S tem bomo izrazili naše veselje, da ima cerkev spet svojega vrhovnega voditelja.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.