Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik

Papež – pesimist ali optimist?

Cerkev po svetu | 18.02.2013, 16:51

Kakšno dediščino bo Benedikt XVI. zapustil svojemu nasledniku? Kakšno podobo ima o Cerkvi? To so le nekatera od vprašanj, ki si jih v teh dneh zastavljajo mnogi mediji. Dovolj pa bi bilo le pozorno prisluhniti papežu, ki je na primer v teh dneh zatrdil, da je Cerkev Kristusova. Včeraj pa je poudaril, da se mora Cerkev prenoviti v duhu. Deset dni pred njegovim odhodom iz Petrovega sedeža bomo pregledali nekatere odlomke zadnjih papeževih nagovorov.

Papež Benedikt XVI. je vse od začetka svojega pontifikata s svojim ravnanjem in besedami pričeval, da deluje v dobro Cerkve. Slednja namreč ne pripada nam, niti Petru. Cerkev je Kristusova. To pa je tudi najgloblji pomen njegove odpovedi papeški službi: „To sem storil v polni svobodi in za dobro Cerkve, potem ko sem dolgo molil in si pred Bogom izprašal vest. Podpira in razsvetljuje me gotovost, da je Cerkev Kristusova in On ji ne bo nikoli odtegnil svoje skrbi“, je dejal med splošno avdienco 13. februarja.

Če pa je Cerkev Kristusova, potem so ločitve in postavljanje osebnega jaza pred Boga nezdružljivi z njo. Pomenljivo je to, da se je Benedikt XVI. svoji službi odpovedal v postnem času, ki je obdobje pokore, spreobrnjenja in duhovne prenove. Slednja se začne z odpovedjo zlu: „Mislim predvsem na grehe proti edinosti Cerkve, delitve v telesu Cerkve. Za vse, ki so daleč od vere in se zanjo ne zanimajo, bo dragoceno znamenje, če bomo postni čas živeli v globljem in bolj vidnem cerkvenem občestvu, če bomo premagali naše sebične želje in nesporazume med nami“.

Papež je vse kaj drugega kot pesimist glede prihodnosti Cerkve. Zaveda se namreč in tudi nam ponavlja, da je prihodnost v Božjih rokah in da je Cerkev živa, da je vedno mlada, ker je živ Kristus, ki je zares vstal. Zato moramo z zaupanjem zreti v prihodnost ter živeti v duhu, ki je preveval drugi vatikanski cerkveni zbor. Ta je bil po papeževih besedah varen kompas za Cerkev v razburkanem morju sodobnega sveta. „Na koncil nismo šli le veseli, ampak navdušeni. V zraku je bilo moč čutiti neverjetno pričakovanje. Upali smo, da se bo vse prenovilo, da bo za Cerkev prišlo novo obdobje“, je dejal papež v četrtek na srečanju z rimskimi duhovniki. Novo obdobje se bo po njegovih besedah začelo, če se bomo vrnili v srce krščanstva in sicer k srečanju z Jezusom. Za prihodnost pa nam Benedikt XVI. nalaga samo en program: prisluhniti Gospodovi besedi in njegovi volji ter pustiti, da nas On vodi: „Cerkev, ki je mati in učiteljica, vabi vse svoje člane, da se prenovijo v duhu, da se odločno usmerijo k Bogu ter da se odpovejo napuhu in sebičnosti, da bi živeli v ljubezni. V tem letu vere je postni čas primeren, da znova odkrijemo vero v Boga, ki je temeljno merilo našega življenja in življenja Cerkve“, pa je Benedikt XVI. poudaril pri včerajšnji molitvi angelovega češčenja.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.