Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

VIDEO: Papež Benedikt XVI. rimskim duhovnikom: Hvala vam za naklonjenost

Svet | 15.02.2013, 07:17

Papež Benedikt XVI. se je včeraj srečal z duhovniki rimske škofije. Več kot tisoč se jih je zbralo v dvorani Pavla VI. v Vatikanu. Sveti oče jih je med drugim povabil, naj večnemu mestu pomagajo ohraniti vesoljnost katoliške Cerkve. Z njimi je delil svoje spomine na priprave na drugi vatikanski koncil in povabil k prenovi katoliške Cerkve v duhu tega prelomnega dogodka. "Hvaležen sem za vse vaše molitve, v preteklih dneh sem jih čutil tudi fizično. Čeprav se bom umaknil, bom vedno blizu vas. Prepričan sem, da boste tudi vi vedno blizu mene, kljub temu da bom ostal skrit pred svetom."

„Zame je poseben dar Božje previdnosti, preden bom pustil petrinsko službo, da lahko še enkrat vidim svoj kler, duhovnike Rima. Vedno je v veliko veselje videti, kako Cerkev živi, kako je v Rimu živa Cerkev in so pastirji, ki v duhu vrhovnega Pastirja vodijo Gospodovo čredo. Ste kler, ki je v resnici katoliški, vesoljen in to je skladno z bistvom Cerkve v Rimu; prinašati vesoljnost, katoliškost vsem ljudstvom, vsem rasam, vsem kulturam.“ S temi besedami je papež Benedikt XVI. nagovoril župnike in duhovnike rimske škofije, rimskega vikarja, kardinala Agostina Vallinija, ter pomožne škofe, ki so z veliko ljubeznijo in ganjenostjo ter petjem 'Tu es Petrus' pozdravili svetega očeta, ko je vstopil v dvorano Pavla VI. Sveti oče je ob takšnem sprejemu dejal: „Hvala vam za naklonjenost, za vašo ljubezen do Cerkve in Papeža: Hvala!“

„Danes ste pred grobom svetega Petra izpovedali vero. Zelo se mi zdi primerno in potrebno, da se duhovniki mesta Rima v Letu vere zberejo na grobu apostola, kateremu je Gospod rekel: 'Tebi zaupam svojo Cerkev. Na tebi gradim svojo Cerkev. Pred Gospodom ste skupaj s Petrom izpovedali: 'Ti si Kristus, Sin živega Boga. Cerkev raste, če skupaj s Petrom izpove vero v Kristusa in hodi za Kristusom. Vedno delajmo tako. Zelo sem vam hvaležen za vašo molitev, ki sem jo, kot sem v sredo dejal, čutil skoraj fizično. Čeprav se sedaj umikam, sem vam vsem v molitvi vedno blizu in sem prepričan, da mi boste tudi vi blizu, čeprav bom za svet ostal skrit,“ je povedal papež.

Sveti oče je po teh besedah vsem navzočim v dvorani Pavla VI. v naslednje tričetrt ure zapustil nepozabno oporoko osebnega pričevanja o svoji udeležbi na II. vatikanskem cerkvenem zboru, kakor tudi čudovit pregled na ponovno poživitev ter prenovo predvsem na področju liturgije, kjer je s koncilom prišlo do ponovnega odkritja njenega bogastva in vse globine, kakor tudi aktivnega sodelovanja pri njej, ekleziologije (nauka o Cerkvi), kjer je v ospredje prišel pojem Božjega ljudstva ter občestvenosti, področje Božjega razodetja, torej Svetega pisma in izročila, kakor tudi odprtosti sedanjemu svetu in dialogu z drugimi verstvi in kulturami Več vam bomo iz bogastva papeževe misli o II. vatikanskem koncilu predstavili v prihodnjih dneh.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.