Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Benedikt XVI. (foto: CTV)
Benedikt XVI.

VIDEO: Še naprej molite zame, za Cerkev, za prihodnjega papeža

Svet | 13.02.2013, 13:33

Papež Benedikt XVI. bo popoldne vodil spokorno slovesnost. Ta bi se morala začeti z molitvijo v baziliki Svetega Anzelma, in nadaljevati s procesijo proti baziliki Svete Sabine, kjer naj bi papež daroval slovesno sveto mašo z obredom pepelenja, a so jo zaradi prevelike gneče romarjev prestavili v vatikansko baziliko. Potem, ko je papež napovedal, da odhaja z 28. februarjem, bo današnja sveta maša tudi ena zadnjih, ki se je bodo lahko udeležili verniki, pa tudi mnogi škofje in kardinali. Pri dopoldanski splošni avdienci je sveti oče povabil k spreobrnjenju, ki po njegovih besedah pomeni popolnoma preusmeriti tok našega življenja. Spregovoril pa je tudi o svojem odstopu.

Papež Benedikt XVI. se je danes še predzadnjič v svojem pontifikatu v dvorani Pavla VI. sestal z verniki pri splošni avdienci. Po poročanju slovenskega uredništva Radia Vatikan so ga sprejeli z aplavzi in veliko naklonjenostjo. „Dragi bratje in sestre, kot veste, sem se odločil odpovedati službi, ki mi jo je Gospod zaupal 19. aprila 2005. To sem storil v polni svobodi za dobro Cerkve, potem ko sem dolgo molil in pred Bogom izprašal svojo vest, zavedajoč se pomembnosti tega dejanja, a prav tako tega, da nisem več zmožen opravljati petrinske službe z močmi, ki jih ta zahteva. Podpira in razsvetljuje me gotovost, da je Cerkev Kristusova, On pa je ne bo nikoli prikrajšal za svoje vodstvo in skrb. Vsem se zahvaljujem za ljubezen in molitve, s katerimi ste me spremljali. Hvala vam!“ Skoraj fizično sem čutil v teh dneh, zame ne ravno lahkih, moč molitve, ki mi jo prinaša ljubezen Cerkve, vaša molitev. Še naprej molite zame, za Cerkev, za prihodnjega papeža. Gospod nas bo vodil."

Nato pa je papež angleško govorečim romarjem dejal, da smo z današnjo pepelnico začeli post, ki je priprava na veliko noč. Sporoča nam, da se je Jezus pred nastopom javnega delovanja 40 dni postil v puščavi. „Puščava je kraj tihega srečanja z Bogom in je priložnost za razmislek o smeri našega življenja, je pa tudi kraj skušnjave.“

Jezus nam je po besedah svetega očeta s svojim umikom v puščavo pokazal, kako pomembna je zvestoba Božji volji, ki vodi naše življenje in razmišljanje, še posebej v času velike sekularizacije, ki smo ji priča. K spreobrnitvi nas po besedah papeža vabijo tudi svetniki, ki so nam lahko svetel zgled pokornosti in ponižnosti ter hoje za Gospodom. „Tudi v tem postnem času Kristus znova trka na naša vrata in nas vabi, naj odpremo svoja um in srce Njegovi ljubezni in resnici.“

Sveti oče je še dejal, da nas lahko Jezusovo premagovanje skušnjave v tem postnem času navdihuje, da sprejmemo Božjo voljo in da gledamo na vse stvari v luči njegove skrbi za resnico.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.