Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Hlebci kruha (foto: ARO)
Hlebci kruha

Še zadnji razpisi PRP 2007-13

| 07.02.2013, 14:51

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je napovedalo, da bo prihodnji teden, z objavo v Uradnem listu RS, odprlo razpis z naslovom "Dodajanje vrednosti kmetijskim in gozdarskim proizvodom", ki je namenjen sofinanciranju projektov predelave in trženja, ki jih vodijo kmetije ter agrarne in pašne skupnosti.

Gre za enega zadnjih javnih razpisov iz iztekajočega se Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2007–2013 in sicer za t.i. ukrep 123 - Dodajanje vrednosti kmetijskim in gozdarskim proizvodom«.

Za ta namen so na ministrstvu zagotovili 4 milijone evrov sredstev in sicer bodo tri četrtine tega denarja namenjenega za sofinanciranje naložb v predelavo in trženje kmetijskih pridelkov ter predelavo proizvodov, katerih surovina so kmetijski pridelki, ena četrtina sredstev pa za sofinanciranje naložb v prvo stopnjo predelave lesa. Naložbe bodo razdeljene v dva razreda, enostavne in zahtevne, meja med njimi pa bo določena z višino naložbe in sicer 100.000 €.

Za sredstva se lahko potegujejo kmetije, ki se ukvarjajo s pridelavo oziroma predelavo, kmetije z registrirano dopolnilno dejavnostjo ali agrarne in pašne skupnosti v zasebni lasti, na katerih se izvaja predelava mleka. Dodatni pogoj, ki ga morajo izpolnjevati prosilci je, da že pred vložitvijo na svojem gospodarstvu ustvarijo dohodek vsaj v višini ene bruto minimalne slovenske plače.

V okviru razpisa bo mogoče prijaviti tudi projekte, katerih namen je vzpostavitev primernih prostorov za skladiščenje primarnih kmetijskih proizvodov, pripravi kmetijskih proizvodov za trg, ureditvi razstavnih, degustacijskih in prodajnih prostorov ter nakup namenskih aparatov za prodajo. Natančnejše podatke o področjih, ki jih razpis pokriva, vsi upravičenci dobijo pri svojem kmetijskem svetovalcu oziroma na Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje napovedujejo, da bodo prosilci lahko vloge oddali po elektronski poti od 13. marca do 4. aprila in sicer na Agencijo za kmetijske trge in razvoj podeželja.

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.