Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Zaradi grafita s pozivom k poboju kristjanov N.Si vložila kazensko ovadbo

Slovenija | 06.02.2013, 15:30

Nova Slovenija je na okrožno državno tožilstvo vložila kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu, ki je na zid diskonta na Zaloški cesti v Ljubljani napisal grafit s pozivom k poboju kristjanov. V stranki menijo, da takšna dejanja zavirajo razvoj demokracije, saj spodbujajo sovraštvo proti drugače mislečim.

"Kristjani klali smo vas 1945, klali vas bomo 2013," je nekdo napisal na omenjeno poslovno stavbo v prestolnici. V N.Si so nad grafitom prizadeti in razočarani. Takšna dejanja je treba po njihovem sankcionirati in obsoditi.

Kot poudarjajo, je storilec javno izražal nasilje, usmerjeno proti pripadnikom verske skupnosti, in sicer na javnem kraju, ki je dostopno nedoločenemu številu ljudi. Ob tem v N.Si dodajajo, da je tako izpolnil vse zakonske znake kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti. Stranka je tožilstvu v ovadbi predlagala, naj skladno z določilom drugega odstavka 45. člena zakona o kazenskem postopku ukrene vse potrebno za izsleditev storilca kaznivega dejanja in vse podrobnosti v zvezi z izvršitvijo navedenega kaznivega dejanja. Pričakuje, da bo državno tožilstvo tako tudi usmerjalo predkazenski postopek.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.