Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Benedikt XVI. blagoslavlja vernike (foto: p. Robert Bahčič)
Papež Benedikt XVI. blagoslavlja vernike

Nocoj bo izpraznjen apostolski sedež

Svet | 28.02.2013, 01:33

Skoraj osemletni pontifikat Benedikta XVI. se končuje. Zdajšnji sveti oče je namreč pred slabimi tremi tedni presenetil z napovedjo, da bo zaradi pešanja moči zadnji dan letošnjega februarja odstopil. S tem se je v zgodovino zapisal kot eden redkih papežev, ki se je odpovedal petrinski službi. Apostolski sedež bo izpraznjen nocoj ob 20. uri.

Benedikt XVI. se je včeraj poslovil od množice romarjev, ki je na Trgu svetega Petra v Vatikanu spremljala njegovo zadnjo splošno avdienco. Zahvalil se je za številne besede podpore, ki jih prejemal v teh dneh. Pojasnil je, da je imel pri odločitvi, ki jo je javnosti sporočil na praznik Lurške Matere Božje, v mislih dobro Cerkve. Hkrati je poudaril, da s tem ne zapušča križa, ampak bo ob križanem Gospodu ostal na nek nov način, saj bo Cerkvi služil v molitvi. Nekaj podobnega je izrekel tudi v svojem zadnjem nagovoru vernikom pred nedeljsko opoldansko molitvijo.

Pred Benediktom XVI. je danes še srečanje bolj zasebne narave. Predvideno je ob 11. uri. Zdajšnji sveti oče bo namreč pred odhodom pozdravil svoje najožje sodelavce - kardinale, ki so ob tej priložnosti prišli v Rim. Malo pred 17. uro, ko bo odpotoval proti Castel Gandolfu, se bo poslovil tudi od ljudi, ki so v času njegovega papeževanja bdeli nad gospodinjstvom v vatikanski apostolski palači, in osebja državnega tajništva Svetega sedeža. Pred vkrcanjem v helikopter, ki ga bo popeljal proti mestecu na južnem obrobju večnega mesta ob jezeru Albano, kjer stoji papeška polenta rezidenca, ga bo pozdravil dekan kardinalskega zbora Angelo Sodano. Konca pontifikata Benedikta XVI. ne bodo spremljali slovesni dogodki, a ko bo zapustil Vatikan, se bodo njemu v slovo po vsej italijanski prestolnici oglasili cerkveni zvonovi. Zadnje javno dejanje nemškega papeža bo, ko bo ob prihodu v Castel Gandolfo z osrednjega balkona tamkajšnje apostolske palače pomahal vernikom škofije Albano. Ti ga bodo pričakali z molitvijo rožnega venca. Benedikt XVI. bo v Castel Gandolfu dva meseca, nato bo prebival v samostanu znotraj vatikanskih zidov.

Drevi bo nastopilo tako imenovano obdobje sede vacante, to je obdobje, ko apostolski sedež ni zaseden. Trajalo bo do izvolitve novega papeža. Srečanja, ki bodo med drugim prinesla dogovor o datumu začetka konklava, na katerem bodo kardinali volivci izbirali Petrovega naslednika, bodo stekla v začetku prihodnjega tedna. Tako je novinarjem pred dnevi sporočil vatikanski tiskovni predstavnik, pater Federico Lombardi. Ob tem je odgovoril tudi na vprašanje, ki je v zadnjih dneh polnilo medije: Kako se bo Benedikt XVI. imenoval po odstopu? Dobil bo naziv papež emeritus. Pater Lombardi je prav tako pojasnil, da bo lahko zdajšnji sveti oče še naprej nosil preprosto duhovniško obleko bele barve, bosta pa uničena njegova papeški prstan in papeški pečat.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...