Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Papež se bo na zadnji splošni avdienci poslovil od vernikov

Svet | 27.02.2013, 10:40

Na Trgu svetega Petra v Vatikanu je zbrana množica romarjev iz številnih držav sveta. Papež Benedikt XVI. bo imel namreč dan pred odstopom zadnjo splošno avdienco, med katero se bo poslovil od vernikov. Po nagovoru jih bo pozdravil še med vožnjo v papamobilu.

Na Trgu svetega Petra je tudi rektor Škofijske gimnazije Vipava Slavko Rebec, ki je za naš radio povedal, da je na trgu precej gneče. Ocenjuje, da se je že uro pred začetkom avdience na trgu zbralo približno 100.000 romarjev. „Zelo veliko je transparentov. Okrog mene so sicer pretežno italijanski transparenti, vidim pa tudi poljsko, nemško, špansko, angleško in ameriško zastavo. Tukaj so res so zastave iz vsega sveta,“ je dogajanje opisal Reber, ki je še dodal, da nekateri molijo, drugi pojejo, vsi pa si iščejo najboljše mesto, da še zadnjič v javnosti pozdravijo papeža Benedikta XVI.

V Vatikanu in njegovi okolici po poročanju STA veljajo strogi varnostni ukrepi. Za varnost skrbi 600 dodatnih policistov, med drugim tudi ostrostrelci na strehah stavb, ki obkrožajo Trg svetega Petra. Prav zaradi varnostnih razlogov bodo ob tokratni splošni avdienci odpadla sicer običajna osebna srečanja Benedikta XVI. z verniki po avdienci. Ulice okrog Vatikana so zaprte, da bi lažje obvladovali romarje, pa je v Rimu okrepljen javni mestni promet. Več sto prostovoljcev romarjem deli informacije.

Na današnji avdienci se bo papež še zadnjič pojavil v javnosti. Uradnega zaključka njegovega papeževanja jutri ob 20. uri namreč ne nameravajo obeležiti z nikakršno slovesnostjo. Že okoli 17. ure v četrtek ga bo helikopter prepeljal v papeško poletno rezidenco Castel Gandolfo, kjer ga bodo pozdravili romarji.

Papež Benedikt XVI. je po osmih letih na čelu Katoliške cerkve 11. februarja vse presenetil z odločitvijo, da zaradi pešanja moči konec meseca odstopi s položaja. Je prvi papež po več sto letih, ki se je odločil za ta korak.

Sestanki kardinalov o datumu začetka konklava, na katerem bodo izvolili Benediktovega naslednika, naj bi se začeli v ponedeljek.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.