Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Kardinali (foto: CTV)
Kardinali

VIDEO: Število volivcev novega papeža padlo iz 117 na 115

Svet | 26.02.2013, 11:00

Sveti sedež je sporočil, da je papež Benedikt XVI. v skladu s 401. členom zakonika cerkvenega prava sprejel odpoved službi škotskega nadškofa kardinala Keitha Michaela Patricka O'Briena. Ta je v odstopni izjavi tudi sporočil, da se kot kardinal volivec ne bo udeležil konklava, saj ne želi, da se razprava v medijih osredotoči nanj ampak morajo biti v ospredju volitve novega papeža. S tem se je število kardinalov elektorjev spustilo iz 117 na 115.

Nadškof v škofiji Sv. Andreja v Edinburgu na Škotskem kardinal O'Brien bo sicer 17. marca dopolnil 75 let, kar pomeni, da mora v skladu z zakonikom dati odpoved službi papežu. Ta je to storil in papež je njegovo odpoved že sprejel. Ta prihaja v luči obtožb, da je neprimerno postopal do nekaterih duhovnikov. Kardinal je vse obtožbe že zanikal in v odstopni izjavi zapisal: „Za vse dobro, kar sem storil, se zahvaljujem Bogu. Za vse slabo pa se opravičujem vsem tistim, ki sem jih razočaral.“

Kardinal se je zahvalil svetemu očetu za izkazano prijaznost ter mu v svojem imenu in v imenu vseh vernikov na škotskem zaželel vse dobro. Ob tem je napovedal, da se ne bo udeležil konklava: „Kardinalom se osebno ne bom pridružil na konklavu, saj ne želim, da se pozornost medijev v Rimu osredotoča na mene ampak na papeža Benedikta XVI. in na njegovega naslednika. V molitvi bom povezan z njimi, da jih bo razsvetlil Sveti Duh, da bodo izbrali pravilnega naslednika za dobro prihodnost Cerkve.“

Upokojeni nadškof kardinal O'Brien se je zahvalil vsem vernikom in sodelavcem, ki so mu pomagali pri njegovem delu ter jim zagotovil svoje molitve, seveda pa tudi njih prosil za molitve zanj.

Poleg omenjenega kardinala na volitve novega papeža zaradi slabega zdravja ne bo tudi upokojenega indonezijskega nadškofa kardinala Juliusa Riyadia Darmaatmadja. Pri svojih 78 letih ima tudi resne težave z vidom.

Število se lahko še bolj zniža, ker dva kardinala ocenjujeta, ali jima bo zdravje dopuščalo, da se bosta udeležila konklava. Nekdanji koptski patriarh v Aleksandriji egiptovski kardinal Antonios Naguib je po lanskoletni kapi odstopil. Tudi bolivijski kardinal Julio Terrazas je dejal, da bi rad potoval v Rim na konklave, vendar zaradi rahlega zdravja čaka na zdravnikovo odobritev.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.