Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Benedikt XVI. (foto: CTV)
Benedikt XVI.

VIDEO: Papež s posebnim dokumentom omogoča hitrejši začetek konklava

Svet | 25.02.2013, 18:10

Mnogi so ugibali, ali bo papež po napovedi odstopa izdal smernice, ki bodo točneje določale postopke po izpraznitvi apostolskega sedeža. Benedikt XVI. je to storil s pismom v obliki motu proprio.

Do izpraznitve apostolskega sedeža lahko pride ali zaradi papeževega odstopa ali zaradi njegove smrti. Benedikt XVI. v dokumentu, ki smo ga pričakovali že nekaj dni, znova poudarja, da mora od začetka sede vacante, kot pravimo obdobju izpraznjenega apostolskega sedeža, do začetka konklava miniti najmanj 15 in največ 20 dni, a kot je v pogovoru za naš radio povedal cerkveni pravnik Karlo Bolčina, hkrati dopušča tudi možnost, da do volitev novega papeža pride že prej, a le če kardinalski zbor ugotovi, "da so vsi kardinali volivci že v Rimu in so pripravljeni na te volitve". To je tudi pogoj, da je konklave veljaven.

V pismu motu proprio prav tako piše, da imajo vsi kardinali volivci pravico izbirati novega papeža. "S tem se je papež verjetno odzval na mnenja, ki so se pojavila v zadnjem času, da nekateri kardinali niso vredni tega, da bi volili, ker naj bi umazali ime Cerkve," meni Bolčina. Kot je še povedal, dokument predvideva več pomočnikov ceremonijerja, ki morajo, kot to velja že od prej, priseči molčečnost.

Benedikt XVI. je tudi določil, da se kardinali volivci ustavijo v molitvi in premišljevanju, če po treh dneh novi papež še ni izvoljen. Po dnevu molitve in premišljevanja se konklave nadaljuje. "Vendar kardinali volivci nato lahko izbirajo med kandidatoma, ki sta v prvih treh dneh prejela največ glasov," je povedal Bolčina.

Veliko je bilo ugibanj, da bo Benedikt XVI. določil, kam naj se papež umakne po odstopu in kako naj se po tem imenuje. O tem zdajšnji sveti oče v omenjenem dokumentu ne piše.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.