Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Benedikt XVI. pri zadnjem Angelusu (foto: CTV)
Benedikt XVI. pri zadnjem Angelusu

200.000 romarjev vzklikalo "Viva il papa!"

| 24.02.2013, 12:46

Na Trgu sv. Petra so se že vse dopoldne zbirali številni romarji iz Italije in tudi od drugod. Papež Benedikt XVI. jih je namreč še zadnjič v svojem pontifikatu nagovoril pred nedeljsko opoldansko molitvijo. Verniki iz različnih škofij, župnij, združenj in gibanj so svetega očeta večkrat prekinili z glasnim ploskanjem, v očeh več kot 200 tisoč romarjev, ki so do zadnjih kotičkov napolnili trg, pa je bilo videti veliko zbranost in tudi solze ganjenosti.

Benedikt XVI. je tudi današnji nagovor pred opoldansko molitvijo začel z veliko preprostostjo in mirom, usmerjen v sporočilo evangeljskega odlomka te nedelje. Spomnil je, da evangelist Luka posebej poudarja Jezusovo spremenitev prav med molitvijo. Jezusova izkušnja globokega stika z Očetom se zgodi v neke vrste duhovni obnovi na visoki gori, kjer je skupaj s Petrom, Jakobom in Janezom. Jezus, ki jim malo pred tem naznani svojo smrt in vstajenje, jim zdaj daje vnaprej okušati še svojo slavo. Peter je nad dogodkom tako navdušen, da želi kar ostati na gori. Vendar mistične izkušnje ni mogoče zadržati. Potem, ko se Petrov duh s to izkušnjo okrepi, se mora vrniti k vsakdanjim naporom in težavam.

Iz meditacije tega evangeljskega odlomka lahko črpamo zelo pomemben nauk. Po prepričanju svetega očeta gre predvsem za primat molitve brez katere se vsa vnema apostolata in ljubezni skrči na aktivizem. Zato spodbuja, naj se v postnem času se naučimo dati pravi čas osebni in skupnostni molitvi, ki je kot dihanje našega duhovnega življenja. Razen tega pri molitvi ne gre za ločevanje, osamitev od sveta in njegovih protislovij, kot je na Taboru hotel narediti Peter. Molitev nas namreč znova vodi na pot in v dejavnost. „Bistvo krščanstva – kakor je sveti oče zapisal v poslanici za letošnji postni čas – je v nenehnem vzponu na goro srečanja z Bogom, da se potem znova spustimo in nosimo ljubezen in moč, ki iz njega izhajata tako, da svojim bratom in sestram služimo s pravo Božjo ljubeznijo“ (št. 3). Nato je dejal:

Benedikt XVI. blagoslavlja romarje
Benedikt XVI. blagoslavlja romarje foto: p. Robert Bahčič © p. Robert Bahčič

„Dragi bratje in sestre, to Božjo besedo čutim v tem trenutku svojega življenja, na poseben način namenjeno meni Gospod me kliče – Hvalaaa! - naj se „povzpnem na goro“ in se še bolj posvetim molitvi in meditaciji. Vendar to ne pomeni za zapuščam Cerkev. Nasprotno! Če Bog od mene to pričakuje, je to zato, da bi ji mogel služiti z enako zavzetostjo in isto ljubeznijo kot sem to skušal delati doslej, vendar na način, ki je bolj skladen z mojimi leti in močmi.“ Opoldanski nagovor je papež Benedikt XVI. sklenil z željo, naj priprošnja Device Marije nam vsem pomaga vedno hoditi za Jezusom v molitvi in dejavni ljubezni.

Množica romarjev na Trgu sv. petra
Množica romarjev na Trgu sv. Petra foto: p. Robert Bahčič © p. Robert Bahčič

Po opoldanski molitvi se je papež vsem vernikom zahvalil za molitve in podporo, ki jo čuti v teh dneh. V angleščini je med drugim dejal: „Vsem se zahvaljujem za izraze hvaležnosti, ljubezni in bližine v molitvi, ki ste mi jo izkazali v teh dneh. Ko nadaljujemo postni čas in se približujemo veliki noči, ohranimo naš pogled uprt v Jezusa Odrešenika, katerega slava se je razkrila pri spremenjenju na gori. Nad vse vas kličem obilnega Božjega blagoslova!“

Benedikt XVI. blagoslavlja romarje
Benedikt XVI. blagoslavlja romarje © CTV

Ob sklepu se je zahvalil še italijanskim romarjem in med drugim dejal: „Hvala, v molitvi smo vedno povezani! Hvala vam vsem!“

Papež je ob 12. uri tudi poslal sporočilo preko družbenega omrežja twitter. V njem je zapisal: „V tem posebnem trenutku vas prosim, da molite zame in za Cerkev ter da vedno zaupate v Božjo previdnost.“

Transparenti
Transparenti © CTV

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.