Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

VIDEO: Papež ob sklepu duhovnih vaj o lepoti in resnici

Cerkev po svetu | 23.02.2013, 12:48

Papež Benedikt XVI. je skupaj s člani rimske kurije dopoldne sklenil postne duhovne vaje, ki jih je tokrat vodil kardinal Gianfranco Ravasi. Ob sklepu je zbrane tudi nagovoril. Tema meditacij je bila: Umetnost verovanja – umetnost molitve.

Papež je poudaril, da so srednjeveški teologi besedo Logos prevajali ne le kot Beseda, ampak tudi kot umetnost. Obe skupaj namreč v polnosti izražata besedo Logos. Slednja ima torej srce, je ljubezen, je poudaril papež. Resnica je lepa; resnica in ljubezen gresta z roko v roki. Lepota je po besedah svetega očeta pečat resnice. Na drugi strani pa je zlo, ki želi umazati Stvarnikovo delo, da bi mu s tem nasprotovalo, resnico in lepoto pa bi naredilo neprepoznavno. Zato je Beseda, Logos morala preliti svojo kri. V trpeči podobi Božjega Sina namreč lahko znova uzremo najglobljo lepoto našega Stvarnika in Odrešenika. V tišini temne noči lahko prisluhnemo Besedi, je dejal papež. Verovati pa po njegovih besedah ne pomeni nič drugega kot se dotakniti Božje roke v temini sveta.

Ob sklepu se je sveti oče vsem zahvalil za teh osem let, v katerih so z veliko sposobnostjo, ljubeznijo in vero z njim nosilo težo Petrinske službe. „Tudi če se zdaj zaključuje zunanje vidno občestvo, pa ostane duhovna bližina, globoko občestvo v molitvi“, je dejal Benedikt XVI in dodal: „V tej gotovosti pojdimo naprej, prepričani v Božjo zmago, prepričani v resnico lepote in ljubezni.“

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.