Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

VIDEO: V Vatikanu predstavili podrobnosti za obdobje izpraznjenega sedeža in konklav

Svet | 22.02.2013, 15:20

V kapeli Redemptoris mater bodo papež in člani rimske kurije jutri dopoldne sklenili tedenske postne duhovne vaje. Po zadnjem premišljevanju bo zbrane nagovoril še Benedikt XVI. Zatem se bo srečal z italijanskim predsednikom Giorgiom Napolitanom.

Kot smo že poročali, bo vernike nagovoril v nedeljo pri opoldanski molitvi, v ponedeljek pa se bo srečal z nekaterimi kardinali. V sredo bo papeževa zadnja avdienca, kjer pričakujejo veliko število romarjev. Zato bo potekala na Trgu sv. Petra. Kdaj se bo začel konklave, še ni znano. Datum bo določil kardinalski zbor, ko se bo začelo obdobje izpraznjenega sedeža, torej po 28. februarju.

Papeževa zadnja splošna avdienca se bo začela kakor običajno ob 10.30. Neposredno jo bo prenašala TV Slovenija pa tudi Radio Ognjišče. Pred začetkom se bo Benedikt XVI. v papamobilu popeljal po trgu in pozdravil romarje. Najprej bodo prebrali dnevni evangelij, zatem bo kateheza Benedikta XVI. v več jezikih.

Tiskovni predstavnik Svetega sedeža pater Federico Lombardi je povedal, da naj bi se avdienca končala do 12. ure. Ob tem je medije pozval, naj ne objavljajo raznih ugibanj in neresničnih trditev, saj so zelo od daleč od duhovne razsežnosti, ki jo papež in njegovi sodelavci živijo v tem obdobju.

Glede datuma konklava pa je p. Lombardi povedal, da ne bo določen pred 1. marcem. V konstituciji Universi Dominici Gregis je sicer zapisano, da morajo kardinali oditi v konklave najkasneje 20 dni po papeževi smrti. Če papež umre, je namreč treba pred konklavom opraviti še veliko drugih opravil, med katerimi so pokop in maše zadušnice, je za naš radio povedal profesor cerkvenega prava dr. Borut Košir. „Vse je odvisno od tega kar določi sedanji papež tudi za začetek konklava. To pa bo seveda tudi malo drugače, ker bomo imeli izpraznjen sedež ob živem bivšem papežu.“

Tajnik papeškega sveta za razlago zakonskih besedil msgr. Juan Ignacio Arrieta je novinarjem spregovoril o nekaterih poudarkih omenjene konstituciije, ki veljajo za obdobje izpraznjenega sedeža in izvolitve novega papeža. Povedal je, da lahko papež Benedikt XVI. še do 28. februarja zvečer spremeni postopke za sklic konklava in ga napove prej, da bi prej Cerkev dobila novega voditelja. Iz izpraznjenim sedežem pa začnejo veljati povsem nova pravila v Cerkvi.

„Določeno je, da predstojnikom rimskih uradov prenehajo njihove službe, se pravi kardinalom prefektom na kongregaciji in predsednikom papeških svetov. Vse te urade vodijo glavni tajniki in ti organizirajo delo tako, da se lahko odloča zgolj o zadevah, ki imajo reden značaj in ne predstavljajo nič izrednega kar bi zavezovalo prihodnjega papeža. Določeno je tudi, da po izpraznjenem apostolskem sedežu celotno oblast v Cerkvi prevzame kardinalski zbor,“ je za naš radio povedal profesor cerkvenega prava dr. Borut Košir.

Kdo so kardinali volivci?

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.