Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Slovenski skavti (foto: Matevž Cerar)
Slovenski skavti

Danes bo dober dan!

| 22.02.2013, 05:02

Dan spomina, rojstni dan skavtskega ustanovitelja Lorda Roberta Baden-Powella in njegove žene Olave, slovenski skavti že drugo leto praznujejo pod geslom »22. 2. bo dober dan«. Želijo uresničevati Baden-Powellovo misel: »Poskusite zapustiti ta svet za spoznanje boljši, kot ste ga prejeli«, ki nas nagovarja za vsakodnevna dobra dela, kar je tudi eden od temeljev skavtske vzgoje.

Skavtstvo na Ognjišču

Danes bomo v studiu od jutra do popoldneva gostili skavta Urbana Špitala, ki nam bo predstavil utrip in osnovne lastnosti skavtskega gibanja, duhovnost skavtov in tudi njihov odnos do stvarstva. Namen njegovega obiska v studiu je tudi predstavitev posebne akcije, o kateri si lahko več preberete na skavtski spletni strani.

Skavtsko poslanstvo je spreminjati svet na bolje

To lahko najbolj učinkovito naredimo z udejanjanjem dobrih del. Na SkavtNET piše: "Četudi je dobro delo še posebej plemenito, ko je opravljeno na skrivnem in ne prejema nobene pohvale ali plačila, verjamemo, da dokler v našem svetu dobrih del še vedno krepko primanjkuje, je prav, če tu pa tam kakšno dobro delo izpostavimo in tako k delanju dobrih del privabimo tudi druge ljudi. Projekt 22.2. bo dober dan! je namenjen vsem ljudem dobre volje ter seveda vsem skavtom.

Skavtinja
Skavtinja © ARO

Komu je akcija namenjena?
Akcija je namenjena vsem, ki so pripravljeni 22.2. izpolniti obljubljeno dobro delo.

Kdo jo organizira?
Akcijo ''22.2. bo dober dan!'' organizira Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.

Kje lahko sodelujem?

Na spletni strani www.dobrodobro.si si lahko iz predlaganega nabora dobrih del izberete dobro delo, še bolje pa je, če v svojem okolju opazite, kje vas svet potrebuje in na to odgovorite s čisto svojim izvirnim dobrim delom, tega pa potem dodate v bazo dobrih del. Izbrano dobro delo lahko tudi objavite na facebook profilu, aplikacija pa vas dne 22.2. spomni na vaše dobro delo in ponudi možnost, da na spletno stran (in posledično facebook) naložite fotografijo opravljenega dobrega dela. Namen akcije je, da se razširi ideja o udejanjanju dobrih del ter da se moč dobrih del skoncentrira na dan 22. 2. ter tako vsem sodelujočim pa tudi nič hudega slutečim vpletenim polepša dan. Tako bo 22.2. za vse res dober dan.

Skavtstvo
Skavtstvo © ARO

Vabljeni na http://www.dobrodobro.si/!

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.