Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
P. Federico Lombardi (foto: Izidor Šček)
P. Federico Lombardi

P. Lombardi: Papež razmišlja o motu proprio pred konklavom

Svet | 21.02.2013, 10:59

Tiskovni predstavnik Svetega sedeža jezuitski pater Federico Lombardi je sporočil, da papež Benedikt XVI. razmišlja, da bi v prihodnjih dneh objavil motu proprio, v katerem bi pojasnil posebne točke zakonodaje vodenja v obdobju sede vacante oziroma izpraznjenega apostolskega sedeža ter konklava za izvolitev novega papeža.

Vsako pojasnilo bo seveda narejeno pred uradnim sklepom službovanja papeža Benedikta XVI. 28. februarja. P. Lombardi je nakazal, da utegne dokument papeža obravnavati podrobne točke, da bi popolnoma uskladil različna veljavna pravila za konklave. Seveda pa bo vsako vprašanje spremembe postopka moralo počakati na papeževo odločitev. Dotlej veljajo sedanja pravila.

Vsa pravila glede sede vacante oziroma izpraznjenega apostolskega sedeža in konklava je v apostolski konstituciji Universi Dominici Gregis združil že papež Janez Pavel II.. Pravni dokument, ki ga je podpisal 22. februarja 1996, bo nedvomno pomagal krmariti razvijanje procesa v prihodnjih tednih. Benedikt XVI. je po poročanju katoliške agencije Rome Reports izdal motu propio za prilagoditev enega člena, to pa je, da mora kandidat za izvolitev za papeža vedno dobiti dve tretjini glasov. Stari člen je dopuščal izvolitev s preprosto večino po 27 glasovih.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.