Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Svete Višarje 2012, cerkev, ljudje (foto: Matjaž Merljak)
Svete Višarje 2012, cerkev, ljudje

Neupravičeni napadi na Cerkev spodbujajo versko nestrpnost

Slovenija | 20.02.2013, 13:22

Društvo za zaščito ustave in žrtev cerkve je na današnji novinarski konferenci predstavilo protestni shod proti državnemu financiranju Katoliške cerkve. Pri tem pa so navedli nekaj zavajajočih trditev. V Katoliški Cerkvi medtem ostro zavračajo izjave pravnega zastopnika omenjenega društva Vlada Begana, ki so bile objavljene v Primorskih novicah v petek, 15. februarja. Zapisane trditve, ki so tudi napačne, mejijo na spodbujanje verske neenakopravnosti oz. negativne diskriminacije ter razpihovanje verskega sovraštva in nestrpnosti, so še prepričani.

Kot je zapisano v izjavi tiskovnega urada Slovenske škofovske konference gre v omenjenem članku za neutemeljen očitek Cerkvi, da nasprotuje človekovim pravicam in temeljnim svoboščinam, ustavnim vrednotam slovenske države; da neupravičeno prejema državne subvencije in da uživa davčne privilegije. Avtor izjav poziva k popolni obdavčitvi sakralnega premoženja, torej cerkva in kapelic ter tudi nepridobitne verske dejavnosti mašnih namenov in ostalih štolnin ter k popolnemu državnemu nadzoru zasebnih financ Cerkve, med katerimi so osebni dohodki verskih delavcev. Vlado Began poziva tudi k ideološko provokativnim dejanjem kot je na primer postavitev spominskega obeležja žrtvam čarovniških procesov in uličnim shodom proti Cerkvi.

Za opravljanje dela, ki nima pridobitnih ciljev, ampak prispeva h kulturni in duhovni obogatitvi družbe, država delavcem sofinancira socialne prispevke in prispevke za zdravstveno zavarovanje kot npr. samozaposlenim v kulturi. Ker tudi verski delavci opravljajo vrsto dejavnosti, ki so pomembne za moderno družbo npr. karitativne, izobraževalne, vzgojne, humanitarne in kulturniške, jim država na podlagi Zakona o verski svobodi sofinancira prispevke za obvezno zdravstveno, pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Cerkev plačuje davke v skladu z zakonodajo, prav tako so davčni zavezanci tudi vsi duhovniki. Zato so neutemeljene trditve, da Cerkev uživa davčne privilegije, ker ne plačuje davkov od plačil za maše, pogrebe, krste, nabirke, prejetih daril in dohodkov od nepridobitne dejavnosti. Do davčnih oprostitev so namreč upravičene tudi številne druge nepridobitne organizacije, ki izvajajo humanitarne, znanstveno-prosvetne, kulturne, zdravstvene, socialne, športne in podobne dejavnosti.

Zgrešeno je tudi stališče, da je finančna podpora države Cerkvam in drugim verskim skupnostim prepovedana, da državni predstavniki ne smejo hoditi v imenu države na cerkvene obrede ali da Cerkev ne bi smela blagoslavljati prostorov, ki so namenjeni državljanom. Cerkve in druge verske skupnosti so obče koristne ustanove, ki opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Slovenska pravna ureditev namreč zahteva sodelovanje med državo ter Cerkvami in drugimi verskimi skupnostmi, so zapisali na tiskovnem uradu Slovenske škofovske konference.

Neverodostojne pa so tudi trditve, da Cerkev želi odpraviti človekove pravice in socialno državo, da nasilno pridobiva člane s krstom dojenčkov, da diskriminira ženske in istospolno usmerjene osebe ter da drugače verujočim in mislečim odreka pravico do obstoja ter da dopušča in podpira mučenje in ubijanje živali.

Na tiskovnem uradu zato izražajo globoko razočaranje, da se neresnične in napačne trditve predstavnikov Društva za zaščito ustave in žrtev Cerkve vedno znova pojavljajo v različnih sredstvih javnega obveščanja, čeprav so bile le-te že večkrat zanikane. S tem namreč ne prispevajo k dialogu v družbi.

Vir: Katoliška Cerkev

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.