Petra StoparPetra Stopar
Počitnice (foto: ARO)
Počitnice

Začenjajo se 11. počitnice Radia Ognjišče

Slovenija | 14.06.2013, 16:36

Skrivnostna Južna Italija, dežela narave, morja, čudovitih mest in prijaznih ljudi čaka na počitnikarje Radia Ognjišče in turistične agencije Kompas. Osem avtobusov bo od sobote, 15. do ponedeljka, 24. junija potovalo po srcu tega dela apeninskega škornja, v Apulijo, deželo plesa Tarantela, odličnega kruha in lepih plaž. Ta skriti biser bo pokazal svoj blišč na že enajstih počitnicah Radia Ognjišče. Počitnikarji bodo obiskali grobove treh svetnikov: sv. Dominika, sv. Nikolaja in sv. p. Pija.

15.6.2013: SLOVENIJA-Ljubljana – BOLOGNA – OKOLICA PESCARE večerja

Ob 6. uri zbor vseh avtobusov na obračališču mestnega prometa na Dolgem mostu v Ljubljani (iz drugih krajev v Sloveniji ustrezno prej). Vožnja po avtocesti, z vmesnimi postanki, mimo Benetk do čudovitega središča dežele Emiglie Romagne – Bologne in postanek ter sveta maša v mestu. Obisk groba sv. Dominika in ogled mestnih znamenitosti (trg Maggiore, Neptunov vodnjak, palača kralja Enza, stolpa dvojčka Garisenda in Asinelli). Nadaljevanje poti proti jugu Italije. Nastanitev v različnih hotelih v okolici Pescare.

16.6.2013: OKOLICA PESCARE – SAN GIOVANNI ROTONDO – CASTELLANETA MARINA

Po zajtrku vožnja do dežele Apulije in postanek v kraju San Giovanni Rotondo, ki je nastalo na pogorišču predhodnega naselja in je ime dobilo po krožni krstilnici posvečeni sv. Janezu Krstniku. Svetovno znano je mesto po temu, da je tukaj pol stoletja živel pater Pij iz Pietrelcine. Sveta maša in ogled romarskega središča, ki ga letno obišče več milijonov romarjev. Nadaljevanje poti do obale Jonskega morja do letovišča Castellaneta Marina. Nastanitev v hotelu Calane` ali Valentino.

San Giovanni Rotondo
San Giovanni Rotondo © Kompas

16.6.- 23.6.2013 : APULIJA – CASTELLANETA MARINA | hotelski kompleks NOVAYARDINIA, HOTEL CALANE ali VALENTINO

Bivanje v hotelskem kompleksu Nova Yardinia v hotelu CALANE` ali VALENTINO in bivanje s storitvami polpenziona. Vsak dan sveta maša. Več informacij in slike si lahko ogledate na www.novayardinia.it

Kompas
Kompas © Franci Trstenjak
V času bivanja na obali Jonskega morja, bodo obiskali mesti

BARI z grobom sv. Nikolaja(poldnevni izlet): Po zajtrku vožnja do Barija in ogled modernega dela glavnega mesta Apulije, od največjega sejmišča v Evropi in Sredozemlju Fiere di Levante in pristanišča na 285 hektarih, do promenade Lungomare Nazario Sauro, ki kar vabi k sprehodu. Sledi še ogled starega mestnega središča, ki nas preseneti z labirintom ozkih ulic in z izjemno baziliko Svetega Nikolaja iz 11. stoletja, ki je ena najlepših romanskih cerkva v Italiji, s svojo lepoto pa navdušuje romarje in obiskovalce že skozi stoletja. V njej bo sveta maša. Ogledali si boste tudi katedralo San Sabino in veličasten grad Friderika II.

Bari
Bari © Kompas
ALTAMURA (poldnevni izlet): Malo mesto, ki se je zapisalo tudi v prazgodovino z odkritvijo človeka iz Altamure, še danes slovi po odličnem kruhu in zelo lepem mestnem središču, katerega brani srednjeveško obzidje, ki je dalo tudi samemu mestu ime. Največja znamenitost je romanska katedrala iz 13 stoletja, zgrajena po naročilu Friderika II. in je ena izmed 4 palatinskih cerkva v deželi Apuliji v kateri bo sveta maša.

Za doplačilo pa bo možnost obiska tudi mest pod zaščito UNESCA:

MATERA IN ALBEROBELLO (dnevni izlet): Po zajtrku vožnja do Matere in ogled malega mesteca pod zaščito UNESCO-a, ki ponuja svojim obiskovalcem nenavaden kompleks v skalo izkopanih cerkvic in belo obarvanih hišk svojih nekdanjih prebivalcev. Sledi še glavna znamenitost dežele Apulije in sicer Alberobello in ogled v tančico skrivnosti zavitih ‘trulijev’. Truli so primer svojevrstne ljudske arhitekture za katero so značilni okrogli tlorisi in stožičaste strehe. Prav te nenavadne stavbe dajejo mestu edinstveno pravljično podobo.

Altamura
Altamura © Kompas
LECCE (poldnevni izlet): Po zajtrku ogled baročnega bisera južne italije – mesta Lecce. Samo mesto pogosto imenujejo »južne Firence« zaradi bahavosti visokega baroka, ki se zrcali na večini stavb središča. Posebno barvo daje mestu lehnjak iz domačih kamnolomov, s katerim so pozidali vse cerkve, palače in okrasne fontane ter se kamnoseško poigravali do vrhunskih detajlov. Srehodili se boste po bogatih ulicah, obiskali Basilico di Santa Croce in šli do vladne palače (Pallazo del Governo).

23.6.2013 I CASTELLANETA – TRANI - RIMINI

Po zajtrku pot nazaj proti Sloveniji. Na poti se boste ustavili v mestecu Trani, kjer na ob morju kraljuje veličastna katedrala sv. Nikolaja romarja (San Nicola Pelegrino) Sveta maša in kratek sprehod po kraju, ter nadaljevanje poti do letovišča Rimini, kjer boste nastanjeni v različnih hotelih, večerja in prenočevanje.

24. 6.2013 I RIMINI – FERRARA – SLOVENIJA I zajtrk

Zajtrk in vožnja nazaj proti Sloveniji. Postanek za ogled mesta Ferrara, kjer se boste sprehodili po slikovitem mestnem središču in pogledali osrednji grad Estense, palačo »Diamantov«,mestno hišo in katedralo, kjer bo tudi sveta maša. Sledi prevoz domov, kamor je vrnitev predvidena večernih urah.

Radio Ognjišče in KOMPAS d.d.

Matera
Matera © Kompas

Trani
Trani © Kompas

Lecce
Lecce © Kompas

Ferrara
Ferrara © Kompas

Slovenija, Radijski utrip, Dogodki, Radijske počitnice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.